24hod.sk    Ekonomika

14. marca 2008

Ingrediencia v popcorne údajne spôsobuje pľúcnu chorobu



Prísada, ktorá sa v popcorne používa, aby dodala kukurici maslovú chuť, údajne spôsobuje pľúcnu chorobu.



Zdieľať
BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) - Prísada, ktorá sa v popcorne používa, aby dodala kukurici maslovú chuť, údajne spôsobuje pľúcnu chorobu. Uvádza to istá americká štúdia, ktorá to údajne dokázala na laboratórnych myšiach. Podľa testov u myší spôsobila zlúčenina s názvom diacetyl problémy s pľúcami a dýchacími cestami, ktoré viedli k takzvanej lymfatickej bronchitíde. Výskumný tím Národného inštitútu pre environmentálne a zdravotné vedy, myši vystavil výparom diacetylu na tri mesiace a choroba sa u nich prejavila. Do istej miery tým potvrdili výskyt tejto choroby u ľudí, ktorí pracovali v baliarňach a výrobných halách týchto produktov. Po tomto zistení sa hneď dve firmy, ktoré vyrábajú popcorn rozhodli, že diacetyl prestanú používať. Údajne existuje aj prípad konzumenta, u ktorého sa choroba prejavila, keď niekoľko dní po sebe intenzívne niekoľkokrát denne konzumoval popcorn. "Ide o prvý výskum zameraný na toxický vplyv diacetylu na ľudské zdravie," uviedol vedúci výskumu Daniel Morgan. Lymfatickú bronchitídu sprevádza ťažký kašeľ a lapanie po dychu, ktoré sa postupom času stále zhoršuje. Kongres už pracoval na návrhu zákona, ktorý by zamedzil používanie inkriminovanej prísady, avšak zatiaľ sa úspech nepodarilo dosiahnuť. SITA/Reuters

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/ingrediencia-v-popcorne-udajne-sposobuje-plucnu-chorobu-cl49841.html