24hod.sk    Zo zahraničia

05. decembra 2011

Japonský šéfkuchár otrávil hostí jedovatou rybou



Japonskému šéfkuchárovi Takešimu Jasugemu hrozí pokuta a prípadne aj väzenie za to, že úmyselne naservíroval zákazníkom prudko jedovatú pečeň zo štvorzubca prezývaného fugu. ...



Zdieľať
ryba BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) - Japonskému šéfkuchárovi Takešimu Jasugemu hrozí pokuta a prípadne aj väzenie za to, že úmyselne naservíroval zákazníkom prudko jedovatú pečeň zo štvorzubca prezývaného fugu.


Táto ryba aj napriek svojej jedovatosti patrí v Japonsku medzi obľúbené jedlá, pričom práve pečeň je považovaná za jej najchutnejšiu časť.

Incident sa stal 10. novembra v známej tokijskej reštaurácii Fukuji, keď si nemenovaný muž pre seba a svoju partnerku objednal pečeň z fugu. Podávanie tohto jedla je však v Japonsku od roku 1984 zakázané. Žena po naservírovaní spočiatku váhala, neskôr však tiež ochutnala. Okrem nich kúsok pečene zjedol aj samotný šéfkuchár.

Tridsaťpäťročná žena sa cestou domov z reštaurácie začala sťažovať na bolesť hlavy a necitlivosť v perách a preto ju následne previezli do nemocnice, kde jej diagnostikovali otravu tetrodotoxínom.

Jasuge po tomto incidente odovzdal úradom svoju licenciu na podávanie fugu. "Nemôžem k tomu povedať nič okrem toho, že ma to veľmi mrzí. Naozaj neviem, prečo som to spravil," uviedol 62-ročný Jasuge.

Informácie pochádzajú z webstránky www.practicalfishkeeping.co.uk.

   Tlač    Pošli

https://www.24hod.sk/japonsky-sefkuchar-otravil-hosti-jedovatou-rybou-cl180596.html