24hod.sk    Z domova

12. októbra 2016

Kulinárska súťaž prilákala do Michaloviec kuchárov aj zo zahraničia



Na snímek zľava porotcovia DR. Iulia Dragut - Prezidentka rumunskej asociácie kuchárov - World Master Chef Society Romania - Prezidentka Aregala Rumunsko a Daniel Ayton - viceprezident World Master Chef Society Anglicko.



Zdieľať
Na snímek zľava porotcovia DR. Iulia Dragut – Prezidentka rumunskej asociácie kuchárov – World Master Chef Society Romania - Prezidentka Aregala Rumunsko a Daniel Ayton – viceprezident World Master Chef Society Anglicko. Foto: TASR/Roman Hanc
Michalovce 12. októbra (TASR) – Súťaž Kuchár Zemplína prilákala aj v tomto roku do Michaloviec kuchárov z rôznych kútov Slovenska. Opäť na ňu dohliada medzinárodná odborná porota, ktorej členovia pochádzajú z Rumunska, Anglicka, ale aj Talianska. Pre TASR to uviedol prezident Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc a odborný garant súťaže Miloš Lachkovič.


Podľa jeho slov každý jeden kuchár odovzdáva na súťaži mladým kuchárom niečo zo seba. "Sú to rady, skúsenosti, čoho sa majú vyvarovať, aby tá naša gastronómia išla dopredu," vysvetlil. Lachkovič si myslí, že ak študentov naučia dobre variť, zákazníci v reštauráciách sa potom môžu dobre najesť. Záujem o oblasť gastronómie podľa jeho slov je. "Ale hovorí sa, že sú to len vyvolení, ktorí tomu odovzdávajú srdce. Varia s pôžitkom, skúšajú nové metódy, venujú sa tomu," dodal.

Témou súťaže sú tradičné jesenné suroviny. Na celom svete kuchári podľa odborného garanta preferujú tradičnú kuchyňu. Úlohou súťažiacich je premeniť slovenské chute do moderného dizajnu. "A aby to bolo, že keď zjete jedlo, poviete, to bolo niečo a musíte si spomenúť na babku," uviedol Lachkovič s tým, že kuchár je vtedy dobrým, ak vás svojím jedlom vráti do detstva.



Pri súťaži sa hodnotí príprava, hygiena - ako sú kuchári upravení, ale aj rozloženie potravín. Dôležité tiež je, ako kuchár pracuje, aké technológie používa. "Hlavnou zložkou je chuť a celá prezentácia jedla," vysvetlil odborný garant súťaže s tým, že víťazmi sú už teraz všetci, ktorí varia pred ľuďmi i medzinárodnou porotou, pretože je to veľmi ťažké.

Podľa slov Miroslava Sivého, riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach, ktorá je organizátorom súťaže, sú v gastronómii potrební špičkoví odborníci a preto je nutné sa tejto oblasti viac venovať. "Preto sme zorganizovali už štvrtý ročník tejto súťaže, na ktorej sa stretávajú talentovaní a nadaní žiaci z hotelových škôl zo Slovenska a hlavne z nášho regiónu," vysvetlil s tým, že im vytvárajú priestor na súťaživosť, ale hlavne na to, aby mohli zistiť svoje schopnosti a prednosti.

Svoje kuchárske schopnosti si prišlo zmerať 25 žiakov z približne 17 hotelových škôl. Záujem o gastronómiu sa podľa Sivého zväčšuje. "Každý rok posielame sedem až osem špičkových kuchárov, už hotových, do rôznych zariadení doma a v zahraničí," vysvetlil s tým, že o štúdium na ich škole prejavili záujem aj žiaci z Ukrajiny. "Máme už asi 20 študentov aj z Užhorodu a Kyjeva, ktorí chcú u nás študovať vďaka tomu, že sú tu veľmi dobré podmienky na prípravu špičkových ľudí v oblasti gastronómie," dodal.



V budove SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach sa 12. októbra 2016 zišli šéfkuchári z rôznych kútov Slovenska. Prilákal ich tu 4.ročník kulinárskej súťaže s názvom Kuchár Zemplína 2016. V tomto roku na ňu dohliadala medzinárodná odborná porota. Foto: TASR/Roman Hanc


V budove SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach sa 12. októbra 2016 zišli šéfkuchári z rôznych kútov Slovenska. Prilákal ich tu 4.ročník kulinárskej súťaže s názvom Kuchár Zemplína 2016. V tomto roku na ňu dohliadala medzinárodná odborná porota. Foto: TASR/Roman Hanc



V budove SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach sa 12. októbra 2016 zišli šéfkuchári z rôznych kútov Slovenska. Prilákal ich tu 4.ročník kulinárskej súťaže s názvom Kuchár Zemplína 2016. V tomto roku na ňu dohliadala medzinárodná odborná porota. Foto: TASR/Roman Hanc


V budove SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach sa 12. októbra 2016 zišli šéfkuchári z rôznych kútov Slovenska. Prilákal ich tu 4.ročník kulinárskej súťaže s názvom Kuchár Zemplína 2016. V tomto roku na ňu dohliadala medzinárodná odborná porota. Foto: TASR/Roman Hanc


V budove SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach sa 12. októbra 2016 zišli šéfkuchári z rôznych kútov Slovenska. Prilákal ich tu 4.ročník kulinárskej súťaže s názvom Kuchár Zemplína 2016. V tomto roku na ňu dohliadala medzinárodná odborná porota. Na snímke trofeje pre víťazov. Foto: TASR/Roman Hanc



Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/kulinarska-sutaz-prilakala-do-michaloviec-kucharov-aj-zo-zahranicia-cl468480.html