24. októbra 2014
Viete si predstaviť tradičné slovenské maškrty, ako je štrúdľa, pirohy, šúľance, bratislavské rožky a kysnuté koláče bez maku? Určite nie. Táto rastlina si počas histórie vyslúžila veľa prívlastkov – od symbolu hojnosti i bohatstva, až po účinné ópium a silné sedatívum. Malé zrnká, v ktorých je ukrytá veľká sila prospešná pre náš organizmus.
Odkiaľ sa vzal mak?
Táto rastlina patrí medzi skutočných "pradedkov" v rastlinnej ríši. Jej stopy siahajú až do šiesteho tisícročia pred Kristom. Odhaduje sa, že mak pochádza z Malej Ázie, Turkménska a Iránu. Odtiaľ sa potom obchodnými cestami dostal aj do Európy. V 19. storočí sa pestovanie tejto rastliny rozšírilo i na našom území.
Neželaná drogová história
Už staré civilizácie považovali mak za účinné liečivo, ale aj za silné sedatívum. Túto vlastnosť majú na svedomí ópiové alkaloidy, ktoré sa nachádzajú najmä v nezrelej makovici. No môžu nám uškodiť aj dozreté makové semienka vypestované v našich geografických lokalitách? Touto otázkou sa zaoberali mnohí odborníci. Po zistení iba nepatrného množstva týchto látok v semiačkach, vylúčili nebezpečný vplyv maku na ľudské zdravie. Človek by totiž musel zjesť obrovské množstvo maku naraz, aby došlo k aktivácií opiátov v organizme.
Veľká sila v malých zrnkách
Drobné makové zrniečka v sebe ukrývajú mnoho prospešných látok pre naše zdravie. Medzi ne patrí vápnik, železo, horčík a kyselina linolová. V maku nájdete tiež veľa bielkovín, vitamínu E, vlákniny. Makové semiačka pomáhajú pri osteoporóze či chudokrvnosti, podporujú krvotvorbu, zdravý rast zubov, nechtov i vlasov. Mak vďaka upokojujúcim účinkom eliminuje stres a napätie.
Liečivý makový olej
Medzi všestranný makový produkt patrí aj za studena lisovaný olej. Skrýva sa v ňom veľmi veľa horčíka, vápnika, fosforu, zinku, železa a vitamínov skupiny B. Podobné účinky má tiež ľanový olej, no produkt z maku navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny (linolová, alfa-linolenová) a je menej tučný.
Prečistite si organizmus
Ak rozmýšľate nad účinnou očistou vášho organizmu, skúste tento recept na makové "mlieko". Budete naň potrebovať 150 g maku, ktorý na poldňa nasypete do jedného litra vlažnej vody. Keď semienka maku klesnú na dno nádoby, všetko rozmixujte a preceďte cez sitko alebo gázu. Získaný nápoj vypite čo najskôr, pretože rýchlo mení chuť a stráca ideálny pomer prospešných látok, ktoré podporujú trávenie a zároveň vás posilňujú dávkou vápnika.