24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

18. júna 2009

Mrkva nepokrájaná pred varením bojuje proti rakovine



Mrkva, ktorá pred varením nie je pokrájaná, obsahuje viac látok obmedzujúcich riziko vzniku rakoviny. Britskí a dánski vedci zistili, že ak mrkvu pokrájajú, až keď je uvarená, obsahuje o 25 percent ...



Zdieľať
BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) - Mrkva, ktorá pred varením nie je pokrájaná, obsahuje viac látok obmedzujúcich riziko vzniku rakoviny. Britskí a dánski vedci zistili, že ak mrkvu pokrájajú, až keď je uvarená, obsahuje o 25 percent viac prírodného pesticídu falcarinol. Ten sa vytvára v mrkve a chráni ju pred plesňovými ochoreniami. Jeho účinky skúmali vedci pred štyrmi rokmi na skupinách potkanov, ktoré mali prekancerózne nádory. U tých, ktoré kŕmili mrkvou a falcarinolom, sa pravdepodobnosť vzniku úplného rakovinového nádoru znížila o tretinu. "Pri pokrájaní mrkvy sa zväčšuje jej plocha a pri varení sa preto živiny rozpustia. Ak ju človek uvarí celú, živiny aj chuť sa v nej uzamknú a mrkva je potom lepšia vo všetkých smeroch," uviedla vedúca výskumu Kirsten Brandt z University's School of Agriculture, Food and Rural Development v Newcastle. Súčasťou výskumu bolo aj ochutnávanie mrkvy. Osem z desiatich ľudí si vybralo zeleninu, ktorú uvarili celú a dvaja tú, ktorá sa varila pokrájaná. "Úžasné je, že je to veľmi jednoduchý spôsob, ako jesť viac látok, ktoré sú pre nás dobré. A jediné, čo potrebujete, je väčší hrniec," dodala Brandt.


Informácie zverejnila internetová stránka news.bbc.co.uk.

SITA

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/mrkva-nepokrajana-pred-varenim-bojuje-proti-rakovine-cl80005.html