24hod.sk    Tlačové správy

Nehádžte všetky sacharidy do jedného vreca



Sacharidy majú medzi ľuďmi vypestovanú zlú povesť, najmä ak sa bavíme o zdravom životnom štýle. Sú totiž spájané najmä s potravinami ako biely chlieb, ryža, sladené jogurty, džúsy a pod. V ...



Zdieľať
sacharidy 676x448 25.8.2020 (Webnoviny.sk) - Sacharidy majú medzi ľuďmi vypestovanú zlú povesť, najmä ak sa bavíme o zdravom životnom štýle. Sú totiž spájané najmä s potravinami ako biely chlieb, ryža, sladené jogurty, džúsy a pod. V skutočnosti však treba rozlišovať aj medzi sacharidmi – ak sa sacharidy rafinujú, prichádzajú o mnoho dôležitých a prospešných živín.


Vezmite si takú celozrnnú pšenicu. Rafináciou na bielu múku si síce zachováva škrob, ale v procese prichádza o vonkajšie otruby, ktoré sú hlavným zdrojom vlákniny a vitamínov, a tiež klíčky, ktoré obsahujú vitamíny, minerály a stopové prvky zdravých tukov. Preto je veľmi dôležité pochopiť rozdiel medzi rafinovanými a nerafinovanými sacharidmi.

Prečo sú teda lepšou voľbou nerafinované sacharidy?


Dobré sacharidy, čiže tie, ktoré sú v nerafinovanom a prirodzenom stave, sú zdrojom mnohých výživných látok potrebných pre správne fungovanie tela. Zdroje týchto zdravých cukrov sú celozrnné produkty, fazuľa, ovocie a zelenina, ktoré sú zároveň aj výbornými zdrojmi vlákniny, vitamínov, minerálov a fytonutrientov.

"Ak chcete do svojej stravy zahrnúť nerafinované sacharidy, vyhľadávajte potraviny v ich prirodzenom stave. Ak pripravujete ovocie, zeleninu alebo len zemiaky, skúste v čo najväčšej miere zachovať, ak je to možné, aj ich šupku," odporúča Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition.

S novými potravinami v jedálničku ako je celozrnná múka, celozrnné cestoviny či hnedá ryža sa treba pripraviť na ich jemne odlišné chute aj textúru. Ale stojí to za to! Okrem toho, že poskytujú viac výživných látok, dokážu tieto potraviny vo všeobecnosti zasýtiť oveľa viac, než ich rafinované náprotivky, a to práve vďaka obsahu vlákniny navyše.

Ktorým sacharidom by ste sa mali vyhýbať?


Ak si chcete pestovať zdravé stravovacie návyky, znížte príjem rafinovaných sacharidov a zvážte ich zdravšie alternatívy.  

Ako zo sacharidov vyťažiť maximum?


Zopár trikov, ako postupne prejsť z rafinovaných na nerafinované sacharidy:
Informačný servis


Zdroj: Webnoviny.sk - Nehádžte všetky sacharidy do jedného vreca © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/nehadzte-vsetky-sacharidy-do-jedneho-vreca-cl741563.html