V najnovšej správe to uvádza Medzinárodná organizácia práce (ILO) so sídlom vo švajčiarskej Ženeve. Správa sa stala základom diskusie na kongrese ILO o bezpečnosti a zdraví na pracoviskách. Kongres sa začal včera v americkom Orlande. Podľa názoru odborníkov zlá výživa v roku 2001 - novšie údaje nie sú k dispozícii - spôsobila až 46 % chorôb a bola príčinou 60 % úmrtí. V USA, kde majú dve tretiny obyvateľov nadváhu, viedla tučnota k národohospodárskym škodám v hodnote 12,7 miliardy USD, čo je v prepočte asi 396,621 miliardy Sk. Okrem toho znížila pracovnú výkonnosť asi o 3,9 miliardy USD. V rozvojových krajinách trpia ľudia podvýživou. Napríklad nedostatok železa v strave obyvateľov juhovýchodnej Ázii spôsobuje podľa výpočtov ILO pokles ich produktivity o 5 miliárd USD. Keby sa kalorická hodnota stravy pracovníkov v najchudobnejších krajinách zvýšila o percento, ich produkti- vita práce by vzrástla o 2,27 %. V správe o bezpečnosti pri práci sa uvádza, že každý deň pri pracovných úrazoch alebo v dôsledku škodlivého pracovného prostredia zomiera 5 000 ľudí. Ročne takto odchádzajú predčasne z procesu vytvárania hodnôt asi dva milióny pracovníkov. (TASR, Zurich)