Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

01. októbra 2020

Objavili ďalší benefit pravidelného pitia kávy. Jej účinky by mohli chrániť aj črevá



Pre kávičkárov majú lekári dobré správy.



Zdieľať
Objavili ďalší benefit pravidelného pitia kávy. Jej účinky by mohli chrániť aj črevá

Podľa štúdie zverejnenej v JAMA Oncology môže každodenné pitie kávy spomaliť progres rakoviny hrubého čreva v pokročilom štádiu.

Šance na dlhšie prežitie sa zvýšili

Výskumníci do štúdie zapojili takmer 1 200 pacientov, ktorí denne pili kávu. Zistili, že ich šance na dlhšie prežitie sa zvýšili o 36 percent v prípade, že počas dňa vypili štyri a viac šálok obľúbeného nápoja, uvádza Webmd.com na základe informácií zo spravodajstva HealthDay.

 

Podľa Christophera Mackintosha, spoluautora štúdie, mali kávičkári s metastatickým kolorektálnym karcinómom liečení chemoterapiou určitú výhodu – žili dlhšie.

Vplyv na progres ochorenia

Kým jedna šálka kávy denne bola spojená s 30-mesačným prežitím po stanovení diagnózy, výraznejšie zdravotné benefity sa prejavili u ľudí, ktorí pili najmenej štyri šálky denne – v priemere žili ďalších 39 mesiacov.

S pravidelným pitím kávy súvisel aj pomalší progres ochorenia, ktorý sa znižoval s vyšším počtom vypitých šálok.

 

Čo je tiež zaujímavé, zdravotný benefit sa prejavil bez ohľadu na to, či káva obsahovala alebo neobsahovala kofeín.

Odporúčanie pre pacientov

Vedci však pacientov s kolorektálnym karcinómom varujú, aby svoju životosprávu nemenili na základe výsledkov tejto štúdie. Najmä by nemali drasticky zvýšiť spotrebu kávy. Takisto ľudí nenabádajú, aby s pitím kávy začínali.

Ich odporúčanie skôr smeruje k tým, ktorí kávu pijú radi a nevyvoláva u nich ťažkosti, aby v jej konzumácii pokračovali.

 

V prvom rade by však svoje návyky mali konzultovať s lekármi. Káva totiž môže byť len čiastkovým faktorom, pretože zdravotné ukazovatele do veľkej miery súvisia s celkovým životným štýlom.

Zlúčeniny s prospešnými účinkami

Podľa výskumníčky Erikky Loftfield z amerického Národného onkologického ústavu v Rockville káva obsahuje viac ako tisíc chemických zlúčenín, z ktorých mnohé majú bioaktívny potenciál (polyfenoly sú povestné svojimi antioxidačnými a protizápalovými účinkami a kofeín zvyšuje motilitu čriev).

Pozor na riziká

Niektoré výskumy tiež naznačujú, že by tiež káva mohla regulovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho je známa preventívnymi účinkami vo vzťahu k neurodegeneratívnym ochoreniam.

 

Napriek tomu môže mať jej pitie aj negatívne dôsledky. Pred pár mesiacmi austrálski vedci publikovali štúdiu, v ktorej varovali pred nadmernou spotrebou kávy.

Kto za deň vypije viac ako šesť šálok, riskuje rozvoj obezity, osteoartritídy a artropatie.


   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Na jeseň a v zime sa vitamín D netvorí, treba ho nahrádzať (30. 9. 2020)
 Čo sa stane s Vašim telom, ak budete jesť med a cesnak na lačno počas 7 dní! (27. 9. 2020)
 Vyskúšajte úžasnú silu olivového oleja - pre zdravie aj krásu (4. 9. 2020)
 Čierne ríbezle ukazujú, akú veľkú silu môže mať príroda: Je to veľký bojovník proti rakovine, cukrovke i srdcovým chorobám (4. 9. 2020)
 Obmedzte jeden z najbežnejších zvykov a získate roky života navyše, tvrdia vedci (26. 7. 2020)
 Vitamín D je aj kľúčom k prevencii rakoviny hrubého čreva. Jeho účinky sú pozoruhodné (14. 6. 2020)
 Ako správne vybrať prisatého kliešťa a kedy treba nasadiť antibiotiká? Radí doktorka (8. 6. 2020)
 Včelie probiotikum, ktoré väčšina Slovákov nepozná. Trúdie mlieko je životabudičom potencie (25. 5. 2020)
 Pričasté pitie kávy zvyšuje riziko vzniku troch ochorení. Devastuje kĺby a vedie k nárastu hmotnosti. (19. 5. 2020)
 Profesorka Miroslava Kačániová: Najunikátnejší je pohánkový med, najlepší antioxidant je peľ (18. 5. 2020)



nasledujúci článok >>
Jazzové ceny sú rozdané. Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal klavirista Ľuboš Šrámek
<< predchádzajúci článok
Na jeseň a v zime sa vitamín D netvorí, treba ho nahrádzať