20. marca 2016
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Bratislava 20. marca (TASR) – Slovenskí kuchári môžu v pondelok (21.3.) opäť dokázať, že radi varia po francúzsky. Svoje umenie, v ktorom prepoja francúzsku a regionálnu slovenskú kuchyňu, preukážu na tohtoročnej oslave francúzskej gastronómie Gout de France.
"Až v 13 reštauráciách po celom Slovensku bude možné v pondelok večerať na francúzsky spôsob," informoval tlačový atašé Veľvyslanectva Francúzskej republiky v SR Didier Rogasik. Vlastnú kreativitu v spojení s francúzskou kulinárskou tradíciou predvedú šéfkuchári reštaurácií v Bratislave, Košiciach, vo Vrakúni, v Nitre, Kremnici, Batizovciach, Starom Smokovci, Kežmarku i Starej Lesnej. Úlohou šéfkuchárov bude pripraviť šesť- až sedemchodové menu, pričom musia využiť čerstvé lokálne suroviny a obmedziť množstvo tuku, cukru a soli.
SR sa úspešne zapojila už do minuloročného premiérového ročníka podujatia Gout de France, keď sa na francúzsky spôsob varilo až v 15 reštauráciách.
"Slovensko sa tak po Poľsku stalo druhou krajinou s najpočetnejším zastúpením na oslavách francúzskej gastronómie," pripomenul Rogasik.
V tomto roku sa predpokladá, že
"chuť Francúzska" spojí celkovo viac než 1500 šéfkuchárov na piatich kontinentoch.
O francúzskom kulinárstve budú hovoriť aj účastníci konferencie, ktorú v pondelok popoludní organizujú v Bratislave francúzske veľvyslanectvo a Francúzsky inštitút na Slovensku. Hovoriť sa bude napríklad o tom, či Slováci jedia žabie stehienka, ale aj o šanciach, ktoré má na Slovensku reštaurácia ponúkajúca francúzske špeciality.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR