24hod.sk    Z domova

13. mája 2008

Slovenský mak je kvalitnejší než z dovozu



Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch dosiahol za posledný rok niekoľko pozoruhodných výsledkov



Zdieľať
Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch sa môže popýšiť niekoľkými pozoruhodnými výsledkami. Piešťanci majú monopol na šľachtenie maku v rámci Európy. Ako uviedol riaditeľ ústavu Ján Kraic, je to veľmi dôležité pre farmaceutický priemysel v Hlohovci, keďže slovenský mak je oveľa kvalitnejší ako mak z dovozu.

V Piešťanoch tiež šľachtia tritikale, ovos či pšenicu. Vedcom sa podarilo objaviť nový pšeničný gén, čím zaplnili významnú vedeckú medzeru vo svetovom výskume. Nový poznatok pomôže poľnohospodárom pri šľachtení pšenice s vysokou úrodou zrna a vysokým obsahom bielkovín. V prípade geneticky modifikovaných rastlín sa im potvrdilo, že pri ich použití nehrozia žiadne predpokladané katastrofy. Vedci sa tiež zaoberali zachovaním organického uhlíka v pôde vďaka bezorbovým technológiám, ktoré menej zaťažujú životné prostredie. V súčasnosti sa venujú tvorbe nových typov rastlín pre zvýšenie konkurencieschopnosti slovenského poľnohospodárstva.

Piešťanský výskumný ústav sa stará aj o Génovú banku SR, ktorej služby už využilo 486 návštevníkov zo 44 štátov sveta. Za posledný rok mali záujem o 1072 slovenských vzoriek.

Agentúru SITA o tom informoval Stanislav Háber z Odboru komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva SR.

(SITA)


   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/slovensky-mak-je-kvalitnejsi-nez-z-dovozu-cl53243.html