24hod.sk    Radíme

27. januára 2016

Stévia má podľa odborníkov 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor



Na snímke stévia cukrová (Stevia rebaudiana Bertoni).



Zdieľať
Na snímke stévia cukrová (Stevia rebaudiana Bertoni). Foto: TASR/Michal Svítok
 
Bratislava 27. januára (TASR) - Najzdravšie sladidlo s nulovým glykemickým indexom je podľa odborníkov stévia. Obsahuje tiež veľa vitamínov a minerálnych látok. Možno ju použiť na osladenie horúcich i studených nápojov či pri varení a pečení.


"Jej sušené lístky sú sladšie než čerstvé. Asi pol kila lístkov nahradí 100 kilogramov cukru," povedal prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto. Dá sa kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek.

Obyčajný biely cukor podľa neho v malom množstve neškodí, no telu nie je prínosný. Vo veľkom spôsobuje obezitu, zvyšuje krvný tlak, kazí zuby a oslabuje kosti. Ten, kto nechce sladiť bielym cukrom, môže podľa Mojta zvoliť aj javorový alebo obilný sirup (špaldový, jablkový, ryžový či datľový).

Stévia zlepšuje podľa lekára krvný tlak, trávenie, má antibakteriálne účinky, znižuje cholesterol či bráni tvorbe žalúdočných vredov. "Zvyšuje imunitu, podporuje spánok, pomáha pri chrípke a nachladnutí, viaže voľné radikály či zmierňuje pocit hladu," informoval Mojto. Stévia má asi 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor. Ide o drobný krík rastúci v Južnej Amerike.

 

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/stevia-ma-podla-odbornikov-300-krat-vyssiu-sladivost-ako-biely-cukor-cl414588.html