Prišli na to inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy počas minulotýždňovej cielenej kontroly. Až po zlých skúsenostiach poľských a českých hygienikov s predajom mäsa v obchodných reťazcoch sa rozhýbala aj naša kontrolná inštitúcia a podrobne sa pozrela na spôsob predaja mäsa vo všetkých reťazcoch. Presne 192 inšpektorov kontrolovalo kvalitu mäsa v 313 hyper- a supermarketoch. Výsledky kontrol naháňajú hrôzu: 45 obchodov malo problémy s nekorektným až podvodným narábaním s mäsom. Mäsa, ktoré skončilo v kafilériách až po zásahu inšpektorov a nie automaticky, ako to určujú potravinárske normy, boli stovky kilogramov. Najkritickejšie dni sú sobota a nedeľa, najväčším problémom je hydina. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon zdôraznil: „Na Slovensku sa mäso neprebaľuje, ale rozbaľuje.“ Kurence, ktorým skončila doba spotreby, jednoducho vyberú z plastového obalu a ponúkajú svojim zákazníkom ako grilovanú lahôdku. Prebaľovanie bravčového mäsa, aby sa naň mohla nalepiť nová etiketa s dátumom, kontrolóri odhalili iba tri razy. Mäso, ktoré bolo na pulte napriek tomu, že už nebolo čerstvé, našli 18-krát. Páchnuce bravčové odhalili v piatich prípadoch. Potravinárska inšpekcia je pritom v podstate bezzubá - najvyššia výška pokuty, ktorú môžu udeliť je 1 milión - len zlomok denného obratu väčšieho hypermarketu. (hll)