24hod.sk    Zaujímavosti

16. januára 2008

Vedci vypestovali nový druh ryže s vyšším obsahom proteínov



Vedcom sa podarilo po niekoľkých desaťročiach vypestovať obzvlášť výživný druh ryže.



Zdieľať
Americko-indický tím vedcov o tom informoval v odbornom časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry. Skrížením rozšíreného kultivovaného a divo rastúceho druhu sa im podarilo vypestovať ryžu, ktorá má o 18 percent vyšší obsah proteínov ako bežne pestované druhy.

Pre približne polovicu svetovej populácie sú základom potravy obilniny. Vedci z amerického štátu Missouri sa však pokúšali 50 rokov, aby mala vyšší obsah proteínov i ryža. Skrížením napokon vznikol nový druh ryže, ktorý v sebe spája vyšší obsah proteínov a je vhodná na varenie.

Informoval o tom internetový portál n-tv.de.

(SITA)


   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/vedci-vypestovali-novy-druh-ryze-s-vyssim-obsahom-proteinov-cl46749.html