Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kariéra

13. decembra 2005

Ako sa nestrápniť na vianočnom večierku.



Ak aj vás čaká menej či viac slávnostné koncoročné stretnutie, neberte ho na ľahkú váhu a podobne ako na ostatné kroky pri budovaní kariéry sa aj tentoraz dôkladne pripravte.



Zdieľať
Pokiaľ ide o oblečenie, jeho voľba závisí od miesta a úrovne firemnej oslavy: elegantnejší odev patrí do luxusných priestorov, voľnejšie oblečenie na stretnutie vo vinárni alebo v chate. Charakter oblečenia by mal zamestnávateľ určiť na pozvánke. Zostaviť program tak, že prvé hodiny budú predstavitelia top manažmentu čítať hospodárske výsledky, nie je najlepšie. Najvyšší šéf by si mal pripraviť len krátku privítaciu reč. Mal by byť stručný, pričom štipka humoru pomôže odštartovať dobrú náladu. Každý pracovník by mal vedieť, že šéfovia radi využívajú firemné večierky, aby si všimli správanie a spôsoby podriadených. Preto vynechajte dvojzmyselné žarty alebo doberanie kolegov. A ak to niektorý zo spolupracovníkov na oslave pod jedličkou preženie s pitím, snažte sa, nevšímať si to a počas nasledujúcich dní o tom neklebeťte. Zapamätajte si aj to, že tykanie pri prvom štrngnutí nie je vhodné navrhovať ani pre šéfa, ani pre zamestnancov.

Počas večierka myslite na základné pravidlá spoločenského správania, aby ste ukázali, že ste jednotka nielen v pracovnej sfére. Nezabúdajte napríklad, že prevesiť sako od obleku cez operadlo stoličky je tabu. Ak na večeri nie je presne stanovené menu a vy si vyberáte z jedálneho lístka, máte voľnú ruku - čo však nie je pre každého príjemné. V prípade pochybností sa riaďte podľa okolosediacich alebo manažmentu - jeho členovia si spravidla objednávajú ako prví. Jesť začnite až vtedy, keď majú všetci jedlo pred sebou.
Pri jedle seďte vzpriamene. Ruky držte na stole iba do miesta, kde sa nosia hodinky. Opierať sa môžu iba zápästia. Ak si chcete dať po kúsku jedla dúšok nápoja, najprv si jemne osušte ústa servítkou. Pohár vína pred prvým upitím mierne zdvihnite a s ostatnými si pripite tichým Na zdravie. S pohármi však neštrngajte, štrngnutie iba naznačte. Častejšie ako večera s obsluhou je na firemných večierkoch občerstvenie formou teplého či studeného bufetového stola. Aj v tomto prípade treba dbať na sled jednotlivých jedál, čiže najprv predjedlo, potom hlavný chod a až potom dezert. Nenaložte si všetko naraz! Zakaždým si odneste len jeden mierne naložený tanier a nemiešajte studené jedlá s teplými. Jedlo si nenaberajte vlastným príborom, použite príbor, ktorý je na tento účel pripravený. Ak sa vraciate k bufetu, nepoužívajte ten istý tanier, ale pred každým ďalším chodom si zoberte čistý.
Pri tanci a pri voľnej zábave si pozorne strážte hranice: dobrú náladu nerobí alkohol! Nesnažte sa priateľsky správať ku všetkým a neprimerane zabávať seba i ostatných. Myslite na to, že nasledujúce pracovné ráno sa opäť všetci stretnete na pracovisku.  

(hyž)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Vladkov priateľ: Ja by som ich všetkých pozabíjal!
<< predchádzajúci článok
Slobodu musí mať človek v sebe.