Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
22. 09. 2017

Malý Yeti

Malý YetiAnimákov začína byť v našich kinách už dosť. A preto je fajn vidieť, že v nižšej lige sú občas dobré nápady, ktoré sa dajú zužitkovať na plnohodnotný kinozážitok a nie sú iba variáciou x videných kópií. Malý Yeti vyzeral najprv ako animák, čo by sa priživil na známej téme (yeti), no pracuje s ňou solídne.

Adam je chlapec na prahu puberty, ktorý dávno prišiel o otca a žije iba s mamou. Je terčom školskej šikany, nemá veľa kamarátov a v poslednom čase sa mu začínajú diať podivné náhody ako rýchly rast nôh či vlasov. Pri poslednom útoku na ich dom však objaví tajnú skrýšu a v nej zvláštna adresa, podľa ktorej by sa možno predsa len dal vystopovať jeho tatko alebo niekto jemu podobný? Vydá sa na cestu a nájde niekoho nečakaného, čo má jeho DNA. Žije iným spôsobom, má odlišných kamarátov, ďaleko od civilizácie. No minulosť príde v nevhodnej chvíli a duo sa musí postaviť chamtivému zloduchovi...
KINEMAVIDEO4410.
Už prvotná scéna ukazuje, že Malý Yeti je pomerne dravý animák: napínavá akčná scéna dokáže peknú prácu s kamerou, adrenalínom v správnych chvíľach i predstaví prvé postavy. Okamžite zistíme, kto je ten zlý (len ešte netušíme, o čo mu ide) a rýchlo sa môžeme katapultovať o tucet rokov neskôr do života malého hrdinu, ktorý je terčom šikany a neprirodzených javov. V tom momente som zapochyboval, či tento film netlačí trošku na pílu: strápňovanie hrdinu, neustále útoky spolužiakov a posmech okolia nie sú príliš ľahké témy pre detského diváka, ktorý sem v prvom rade prišiel pozrieť yeti chlpáčov. Našťastie po sérii ťažších momentov (ani spolunažívanie s maminou nie je jednoduché) prídu uchopiteľné scény, ktoré sa už detským divákom budú spracovávať lepšie.
Malý Yeti má rýchly úvod, kde sa veľa vyjasní, čo je veľké plus – žiadne zamotané motivácie postáv, ale celkom jasné rozloženie rolí: chlapec hľadá otca, zloduch v minulosti tiež, rodinné hodnoty sú dobre posúvané a ani dospelí sa necítia trápne. Navyše rýchlo sa začnú prejavovať u chlapca nadprirodzené schopnosti ako vystrihnuté z komiksových filmov: bujná hriva, veľká noha, vyššia sila, to si predstavia mnohí a môžu sa ľahko stotožniť s Adamovou situáciou a zamyslieť, aké by to mohlo byť cool. Jemné presahy z iného žánru nie sú na škodu a vďaka nim sa dejová štruktúra do veľkej miery odvráti od tupej mustry, kde sa len partia zvieratiek presúva z bodu A cez bod B do bodu C.

Vyššia miera sugescie čaká aj v ďalších neakčných scénach: hľadanie otca, nájdenie nečakanej postavy a najmä budovanie solídneho vzťahu náramne funguje. Malé bláznenie sa, spoznávanie odlišného života alebo aj trošku citlivejšie chvíle dobiehania zameškaného. Malý Yeti kombinuje viaceré témy súčasne a vychádza mu to. Dokonca aj zaujímavé poňatie schopností sa nestratí a doručí pár originálnych ideí.
Malý Yeti pritom nie je prvý film, kde hrdina hľadá príbuzného. Ale výborne si dokáže podchytiť čo potom majú spolu robiť a ako sa pritom cítia. Väčšina iných animákov sa musí iba vyblázniť s rôznymi zvieratkami a epizódami, no tu všetko lepšie zapadá. Hoci samotné zvieratká sa objavia, majú vtipné charaktery (ukecaný, silný, odvážna), nie je ich príliš veľa a sú aspoň trochu zaujímavé, nie fádne.

Druhá polovica filmu náramne pridáva na akcii, takže rodičia i deti sa dočkajú dokonca pár výbuchov či náročnejších scén (niektoré nemusia sadnúť úplne najmenším deťom, prístupnosť by som videl na 6-7 rokov a viac), čím sa sčasti prvotné kúzlo vytratí a príde povinná dávka akcie. Vyššia forma animácie a pár vtipných nápadov (aj v scenári) vás napokon drží pri pozornosti až do finále i vhodného záveru.
Malý Yeti je typ animáku, ktorý síce nehrá prvú ligu a nie je od veľkého štúdia, no profesionálny prístup k animácii či hudbe a solídne uchopený scenár ho ťahajú nad hranicu bežného priemeru. Niektoré veci sú mierne ošúchané, ale jednotlivé momenty sú nečakane dobré a tým pádom vyčnieva nad inými.

Malý Yeti

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema