Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
22. 07. 2016

Nezhasínaj!

Nezhasínaj!So švédskym režisérom Davidom F. Sandbergom sme sa mali možnosť zoznámiť prostredníctvom jeho kratučkých hororov na youtube. Všade si zahrala jeho manželka Lotta Losten, v Closet Space sa dokonca zabavili obaja. Jeho dvaapolminútové dielko Lights out! sa v tomto roku dočkalo dlhometrážneho formátu.

Výborný námet v podstate len opakujúceho sa strašidelného momentu s efektnou gradáciou dostal do rúk americký scenárista Eric Heisserer. A s jeho snaživým renomé zmŕtvychvstavača kultov ako Nezvratný osud, Nočná mora z Elm Street či Vec sa aj pri Sandbergovom nástupe na pole celovečerákov stal, bohužiaľ, len hrobárom.
KINEMAVIDEO3978.
A tak sa k nám dostal radový americký horor pre pubertálne publikum. Stále však s dokonalou ľakacou scénou pri manipulácii so svetelným vypínačom a výborne stvárnenou strašidelnou siluetou, na ktorej vidíme len svietiace oči (podobné príšerke z kraťasu Coffer, hoci túto elegantnú jednoduchosť použil aj britský Útok na vežiak / Attack the Block.
Hlavnú úlohu obetavej rebelky Beccy mierne korpulentná Lotta prenechala sexici Terese Palmer (drzá študentka z Nenávisti 2). V Nezhasínaj!  zachraňuje svojho malého brata Martina pred psychicky labilnou matkou a hnusným prízrakom neznášajúcim svetlo.

So samotným príbehom sa Heisserer príliš nevyhral, zasadil ho do odľahlého domu k neúplnej rodine a lacno nadhodenému duchárskemu tajomstvu z minulosti. Okrem peknej Palmerky sa divákovo oko popasie na diabolsky uhrančivej siluete ženy. Na rozdiel od párminútového filmíku však musel Heisserer vymyslieť nejakú tú príbehovú vatu, aby zdôvodnil výskyt príšery a jej pohnútky obťažovať Rebeccinu mamu Sophie. Kŕčovito sa pridŕža všetkých možných zaužívaných prezentácií dosť pripomínajúcich Kruh.
V strašidelných momentoch dostávame ohlušujúce dávky zvukov, z čoho nás síce trhne, v priebehu filmu ich už ale očakávame a bojíme sa ich pomaly viac než vizuálu. Rozvíjanie príbehu má nevzrušujúcu líniu s topornými prejavmi strachu a banálnymi dialógmi. Najpresvedčivejší výkon podáva Maria Bello ako matka väznená vlastným prízrakom.

Teresa Palmer sa v role jej dcéry správa rebelantsky, no veľmi učesaným spôsobom tak, aby stále bola schopná podporiť správne rodinné hodnoty a odhodlane bojovať s matkinou minulosťou. Úplne zbytočnou postavou je Beccin frajer Bret (Alexander DiPersia), ktorý absolútne ničím neprispieva k dynamike či rozvíjaniu príbehu, funguje skôr len do počtu. Aby tu a tam Beccu pohladkal, slepo jej dôveroval a zjavil sa s naštartovaným autom v tom správnom momente potrebného úniku.
Na celovečerný film ponúkol režisér David F. Sandberg kvalitnú krátkometrážnu predlohu a mal radšej zostať len u nej. Hravosť ustúpila mainstreamovej veľkoprodukcii, ktorá dokázala zabiť potenciál vhodný pre kreatívnejší a inovatívnejší prístup. Určite i pubertálne publikum bude miestami zívať, v lepšom prípade si Nezhasínaj! dokáže radovo užiť v záplave pukancov, tupého bľabotania na plátne a občasných fajn záberov tajomnej Diany...
Lights Out (USA, 2016, 81 min.)Réžia: David F. Sandberg. Scenár: Eric Heisserer. Hrajú: Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Maria Bello...

Nezhasínaj!

Autor: Zuzana Ondrišová
Zdroj: Kinema