Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
17. 07. 2016

Pattaya

PattayaMálo letných komédií? Po Prázdninách All Exclusive či Mike a Davovi prichádza ďalšia. Opäť sa nám chcú predviesť Francúzi, distribútor zvolil aj český dabing na prehlušenie pôvodných hlasov, no výsledok neexceluje a ukazuje tentokrát slabšiu kvalitu.

Dvaja chaloši dúfajú, že opustia fádny život na sídlisku a nalejú si plné kalichy švandy v Thajsku. Je tu totiž jedno miesto, kde sa dá poriadne zabávať, ale je umenie sa tam za malé peniažky dostať. Tým miestom je Pattaya a cestu mali Franckovi a Krimovi zabezpečiť majstrovstvá sveta v thaiboxe – a nie hocijaké, ale v kategórii liliputánov. Tak sa rozhodnú prihlásiť priamo kamoša a popritom si naplno užiť Thajsko. Lenže v skutočnosti ich čaká bláznivá cesta, kde zažijú neuveriteľné kúsky...
KINEMAVIDEO3973.
Nuž letné komédie sú priamo stvorené na „filmové momenty“ a zdanlivo nepravdepodobné eskapády hrdinov. Stačí spojiť to najlepšie zo všetkých strán (iní hrdinovia, nové miesta, netradičné zápletky) a komédia môže fungovať. Lenže tento raz sa Francúzi trochu prerátali a nedokážu baviť ako minule. Dôvodov je viac a Pattaya sa síce tvári ako komediálna jednohubka, čo neurazí, ale súčasne nedokáže zaujať v plnej stopáži.

Prostredie nie je také exotické. Ak si pamätáte, s Thajskom už laškovali chlapíci Vo štvorici po opici 2 a to bola iba kópia jednotky, takže keď zoberiete menej sympatických Francúzov na rovnaké miesto, nemôžete dostať lepší celok, najmä keď sa neustále snaží pôsobiť rovnako bláznivo a šokovať vás nejakou top scénou alebo nápadom. Thajsko je opozerané a najmä traja hlavní hrdinovia vrcholne nesympatickí. Už dávno sme nevideli komédiu, kde by niekoľko protagonistov takto neladilo. Nemáte komu držať palce, nechcete sa s nimi pustiť do šlamastiky, občas vás už odrádzajú...
Pattaya nemá extra-zaujímavý dej. Existuje na spájanie bizarných komediálnych situácií do celku, čo by vydal na hodinu a pol. Áno, nepravdepodobné momenty sa objavujú, politický nekorektný humor tiež, ale málokoho na sto percent pobaví. Keď si uvedomíte, že je to iba imitácia komédií posledných rokov, smutno si odškrtávate minúty. A tým, že by ste ich radšej pomaly obetovali, vzniká iná emócia.

Netreba byť ultraoriginálny, ale s výnimkou niekoľkých vedľajších postáv (vďaka za ne) a paródie na thajský kickbox či liliputánov sa iba pozeráte na plátno a tipujete trápne momenty, čo by mohli prísť. Ešteže je vnútorné tempo filmu relatívne dobre nastavené a snaží sa upaľovať vpred.
Ukričaný český dabing sa sem paradoxne hodí, ale kvalitu filmu výrazne nemení. Originálne hlasy či pôvodný francúzsky humor asi veľa nezlepšili. A rovnaké možno chváliť/haniť casting – Prázdniny All Exclusive dostali pár pohľadných sympaťákov, no do Pattaye nevkročili.
Teraz je skrátka moderné vyrobiť pár kópií Vo štvorici po opici, okoreniť R-kové komédie a nechať vyčíňať mladých pojašencov na rôznych miestach sveta. Nápad sa síce už zunoval, ale dobrí autori ho stále vedia ešte uplatniť. Francúzi stavili na lacnú kópiu – a taký je celý výsledok.
Pattaya (Francúzko, 2016, 100 min.)Réžia: Franck Gastambide. Scenár: Franck Gastambide, Stéphane Kazandjian. Hrajú: Franck Gastambide, Malik Bentalha, Anouar Toubali...

Pattaya

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema