Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
02. 04. 2017

Úkryt v Zoo

Úkryt v ZooV čase, keď sa médiami otriasajú výročia holokaustu a iní borci vám v priamom prenose povedia, že nič také si nepamätajú, prichádza do kín ďalší film z druhej svetovej vojny. Hoci sám tvrdím, že z toho obdobia sa nedá veľa nového priniesť a poľské traumy sa točia často, Úkryt v Zoo prekvapil a zaslúži si pozornosť a sledovať hrôzy vojny opäť z iného pohľadu a pripomenúť si, že sa od nich nachádzame iba tri-štyri generácie...

V lete 1939 visí vo Varšave napätie v lufte, no domáci si nájdu čas na návštevu miestnej zoo. Priamo v jej priestoroch žije usporiadaná rodina: otec Jan, mama Antonina i syn Rysz spolu so zamestnancami uľahčujú život kope zvierat a nasadzujú naň všetko úsilie. No za bránami mesta čaká vojna, 1.9. 1939 naplno dorazí do zoo a ich životy sa razantne menia. Neustále sa ju snažia držať pri živote a postupne hľadajú spôsoby ako pomôcť ostatným obyvateľom mesta, najmä Židom sužovaným čoraz ťažšími osudmi – no zároveň riskujú, že ich snaha poskytovať úkryt môže vyjsť najavo.
KINEMAVIDEO4224.
Slovenský, poľský a anglický názov sú ako puzzle, ktorá odhalí, že film Niki Caro (Pán veľrýb) sa sústredí na silnú ženu (titulná manželka), ktorá ponúkne úkryt v zoo (Židom) a niektorí prežijú istý čas takto v azyle. K filmu treba pristúpiť citlivo a uvedomelo, hoci sám som spočiatku netušil, o čo ide a takmer by som si ho zmýlil s pokračovaním komédie Ošetrovateľ...
Dejová línia je jasná vopred a kombinuje viaceré podstatné faktory. Prológ pred druhou svetovou je skôr idylka ukazujúca život vo Varšave v horúcom lete 1939. Je však pomerne rýchlo ukončená a vy si iba dávate malé tipy, prečo musí ostať rodina v zoo a ako sa jej môže dariť prežiť. Iná otázka je časová – aký rámec chce film obsiahnuť? Pri štedrej dĺžke nad dve hodiny má priestor na celé obdobie vojny.

Scenáristi ho využívajú na pomerne citlivú sondu do života Varšavy. Azyl v prostredí zoo sa derie do popredia až v druhej polovici a ukazuje tu filmovo vďačné momenty, ako sa najprv jedna a neskôr aj väčšie množstvo osôb stotožňujú s ľudsky prístupnou záchranou a hoci žijú v klietkach, nájdu si svoj životný priestor, lebo tam vonku zúri neľudská hrôza.
Výborne sú totiž ukázané jednotlivé fázy vojnovej existencie mesta: bombardovanie, založenie židovského geta, sčasti život vnútri, vypálenie, nakladanie ľudí na vlak do koncentračných táborov a varšavské povstanie. Ak sa trochu orientujete v dejinách Varšavy, zapadnú vám jednotlivé udalosti hladko – ak nie, s napätím sledujete čo nastane.
To je azda dobrá správa pre divákov, ktorí sa obávajú klaustrofobickej alternatívy, že film sa odohráva iba v zoo. Tá hrá prirodzene kľúčovú rolu aj v nazeraní na vojnu – mimoriadne sugestívna je scéna bombardovania oberajúca zoo o život vzácnych jedincov či bežných druhov. Alebo inak, je celkom vítané vidieť krutý prístup nemeckých okupantov na zvieratách a ich snahe podmaniť si zoo či vidieť vojnu z iného pohľadu. V tomto smere je silná postava Lutza Hecka, ktorý má zoo pod palcom, no túži aj po titulnej manželke. Aj Daniel Bruhl ako nemecký zástupca je výborná voľba castingu...

No Jessica Chastain ako Antonina Zabinska podľa očakávaní berie všetky triumfy na seba. Výborný výkon i naučený poľský prízvuk sú základom pre odovzdanú rolu; získa si vás už v scéne večierka kombinovanej s narodením malého sloníča. Neskoršia snaha bojovať na vlastnom fronte, diplomaticky vyjednávať existenciu zoo s nástojčivým Lutzom a zároveň udržiavať manželstvo, to je mimoriadne náročná rola, kde využíva Jessica všetky výrazové prostriedky. Johan Heldenbergh ako jej manžel už nemá také možnosti, ani dvojica chlapcov v úlohe jej syna.
Úkryt v Zoo je navyše točený s nižšou prístupnosťou, čo signalizuje umný balans medzi potrebou zobraziť strašné momenty (vojna, geto, náznak znásilnenia, naloženie do vlakov, zbavovanie majetku, trpiace zvieratá) a isté fázy ľudskosti.
Film núka silné scény, ktoré vám zovrú hrdlo či tisnú slzu do očí – a inokedy zase málinko triviálne preskočia isté pasáže. A to sú jeho silné devízy a slabiny – prináša niečo očakávané, sčasti videné, no vzápätí doručí niečo iné. Mať možnosť sledovať druhú svetovú vojnu z pohľadu zvierat a záchranu Židov inak ako z pohľadu majstrovského Spielberga. Zaberá to.
The Zookeeper's Wife (ČR/UK/USA, 2017, 124 min.)Réžia: Niki Caro. Scenár: Angela Workman, Diane Ackerman. Hrajú: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl, Timothy Radford, Martha Issová...

Úkryt v Zoo

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema