Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zaujímavosti

17. októbra 2016

Mandľové maslo zo Slovenska získalo gastronomického Oscara



Maslo, ktoré tento rok získalo zlatú hviezdu, sa vyrába neďaleko Nitry. Nápad si jeho výrobca priniesol z Austrálie.



Zdieľať
Mandľové maslo zo Slovenska získalo gastronomického Oscara

Slovenské mandľové maslo získalo významné ocenenie. Cenu Great Taste Awards 2016 mu udelili minulý mesiac v Londýne. Súťaž je medzi „gastrokritikmi“ považovaná za udeľovanie Oscarov v gastronómii, pretože sa na nej v slepých ochutnávkach hodnotí výlučne chuť produktu.


Maslo, ktoré tento rok získalo zlatú hviezdu, sa vyrába neďaleko Nitry. Nápad si jeho výrobca priniesol z Austrálie. "Mandľové maslo som prvýkrát ochutnal v Austrálii, kde som aj žil. Chutilo super a presvedčilo ma najmä jeho široké využitie, či na sladko, alebo na slano," povedal pre TASR zakladateľ firmy Powerlogy Dušan Plichta.

Na Slovensku podľa jeho slov ľudia poznajú a konzumujú skôr arašidové maslo. "Zložením je oveľa ťažšie na trávenie, má iný obsah mastných kyselín a, navyše, často je v komerčnej mase supermarketových potravín robené v kombinácii s cukrom a konzervantmi. Naopak, mandle sú z pohľadu alergií a intolerancií asi najbezpečnejšie orechy s vysokou hodnotou využiteľných proteínov i vlákninou," priblížil Plichta.

Jeho skúsenosti ukazujú, že dopyt po produktoch ako mandľové maslo je priamo úmerný vzdelaniu a znalostiam ľudí v rámci výberu potravín do vlastnej životosprávy. "Samozrejme, maslo nie je asi určené ľuďom, ktorí kupujú biele rožky, údeniny a rôzne komerčné sladkosti či sladké vody. Našimi zákazníkmi sú väčšinou ľudia, ktorí sa chcú stravovať zdravo a starostlivo si vyberajú, čo a kedy zjedia. Zaraďovanie zdravých tukov do jedálnička je celosvetový trend," zhrnul.

Porotu v súťaži Great Taste Awards 2016 tvorilo vyše 400 nezávislých odborníkov, kuchárov ocenených michelinskými hviezdami, gastrokritikov, prevádzkarov najznámejších reštaurácií a odborníkov na gastronómiu. Jedlá ochutnávajú bez toho, aby videli ich obaly či ich mohla ovplyvniť reklama. Počas 49 dní ochutnávajú a hodnotia takmer 10.000 vzoriek. Ocenenie sa udeľuje od roku 1994.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
K ISS odštartovala nákladná kozmická loď Cygnus
<< predchádzajúci článok
Švédska akadémia nevie nájsť oceneného Boba Dylana