Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

11. apríla 2006

Kyselina listová v potravinách vraj znižuje riziko úmrtnosti



Umelé obohacovanie potravín kyselinou listovou môže znížiť počet úmrtí na srdcový infarkt a cievnu mozgovú príhodu o tri až štyri percentá ročne. Výskumníci analyzovali úmrtia spôsobené ...



Zdieľať

BRATISLAVA 11. apríla (WN/SITA) - Umelé obohacovanie potravín kyselinou listovou môže znížiť počet úmrtí na srdcový infarkt a cievnu mozgovú príhodu o tri až štyri percentá ročne. Výskumníci analyzovali úmrtia spôsobené srdcovým infarktom a cievnymi mozgovými príhodami u ľudí starších ako štyridsať rokov. Výskum zahŕňal obdobie pred zavedením povinného umelého obohacovania potravín kyselinou listovou - fortifikácie v USA a Kanade, teda obdobie rokov 1990 až 1997, ako aj roky po jeho zavedení - od roku 1988 do roku 2002. Výsledky svojich zistení následne porovnali s počtom úmrtí vo Veľkej Británii a Walese, kde fortifikácia potravín nie je povinná.

Z výsledkov vyplýva, že priemerný pokles úmrtí v USA v rokoch 1990 až 1997 bol 0,3 percenta. Po zavedení povinnej fortifikácie kleslo množstvo úmrtí o tri percentá ročne. V Kanade bol priemerný pokles v rokoch 1990 až 1997 jedno percento, v rokoch 1998 až 2002 až 5,4 percenta. Vo Veľkej Británii a Walese v tomto období výrazné zmeny nezaznamenali. Keďže hodnoty rizikových faktorov, akými sú fajčenie, hypertenzia, teda zvýšený krvný tlak, diabetes či zvýšené hladiny cholesterolu sa počas pozorovala nezlepšili, ale skôr naopak zhoršili, pokles počtu úmrtí nemohol byť vysvetlený ich zmenami.

Kvantitatívne najvýznamnejšou príčinou úmrtí na Slovensku sú ochorenia kardiovaskulárneho systému. Predčasná úmrtnosť pre vekovú skupinu do 64 rokov je pre Slovenskú republiku vyššia ako krajiny Európskej únie. Úmrtnosť slovenských mužov dosiahla takmer dvojnásobok priemeru mužskej populácie v Európskej únii. Úmrtnosť populácie v SR na kardiovaskulárne ochorenia je v súčasnosti 54,5 percenta.

Fortifikácia potravín sa už niekoľko desaťročí v rôznych krajinách sveta využíva ako intervenčné opatrenie, ktoré nevyžaduje zmenu správania sa obyvateľov a preto je jeho úspešnosť podstatne vyššia ako u iných intervenčných opatrení vyžadujúcich aktívny prístup obyvateľstva.

Informácie zverejnil odborný časopis Circulation.

FOTO:SITA


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Spotrebiteľské ceny sa v marci medzimesačne nezmenili
<< predchádzajúci článok
Minister Fedor navštívi slovenských vojakov v Kosove

Kyselina listová v potravinách vraj znižuje riziko úmrtnosti - diskusné fórum čitateľov