24hod.sk    Radíme

14. marca 2021

Ak kupujete banány, pred konzumáciou radšej venujte pozornosť ich vzhľadu.



Banány patria celosvetovo k najobľúbenejším druhom ovocia. Sú predovšetkým veľmi praktické ako desiata pre dospelých, tak aj pre deti, pretože sú chránené šupkou, vďaka ktorej sa dobre prepravujú.



Zdieľať
Ak kupujete banány, pred konzumáciou radšej venujte pozornosť ich vzhľadu.

Šupka sa potom ľahko zlúpne a banán je ihneď pripravený na konzumáciu.

Prírodný zdroj energie a zdravia

Veľkou prednosťou banánov je to, že telu dodávajú rýchlu energiu. Je to vďaka tomu, že obsahujú niekoľko prírodných cukrov, a to sacharózu, fruktózu a glukózu. Preto môžete často vidieť aj vrcholových športovcov, ako v priebehu výkonu alebo po ňom vďaka banánu dodávajú telu potrebnú dávku energie, a to tou najlepšou, teda prírodnou cestou.

Banány majú aj svoje využitie v gastronómii, je možno z nich robiť napríklad zdravé kokteily, pridávať ich do dezertov, niektoré odrody sú vhodné tiež na pečenie a vyprážanie.

Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať banány pravidelne. Ak budete túto zásadu dodržiavať, sami čoskoro spoznáte blahodarné účinky banánov na ľudské zdravie.

Banány pomáhajú…

Nebezpečenstvo, ktoré banány môžu skrývať

Cez všetky vyššie uvedené blahodarné účinky na ľudské zdravie sa aj banány môžu stať zdrojom nebezpečenstva pre zdravie človeka, a dokonca aj pre jeho život. Je totiž potrebné si uvedomiť, z akých oblastí banány pochádzajú a aké živočíchy sa v týchto oblastiach viac či menej bežne vyskytujú.

Banány sa do Európy dovážajú predovšetkým z Kolumbie, Kostariky a Ekvádoru, teda krajín, kde sa možno stretnúť s radom nebezpečných živočíchov, napríklad pavúkov. Jedným z veľmi nebezpečných druhov je palovčík brazílsky, ktorému sa hovorí tiež banánový pavúk. Stáva sa, že so zásielkou banánov putuje tiež tento pavúk, ktorý potom môže niekoho ohroziť. Ide totiž nielen o veľmi jedovatého, ale aj útočného pavúka. Problémom však nie je len možný transport dospelých jedincov, ale aj pavúčích kokónov na ovocí, ktoré potom obsahujú aj pavúčí jed. Práve z týchto dôvodov je nevyhnutné venovať pozornosť banánom a ich vzhľadu, ako sa o tom presvedčila jedna matka z Veľkej Británie.  Po návrate z nákupu mala jej dcérka hlad, a tak jej matka chcela dať banán ako zdravú desiatu. Jej pozornosť však upútala zvláštna škvrna na šupke jedného banánu. Prezrela celý trs a zistila, že podobné škvrny sú na viacerých banánoch. Pri bližšom pozorovaní sa jej zdalo, že by mohlo ísť o pavúčí zámotok, ale nebola si istá. Z opatrnosti banány starostlivo zabalila a vrátila sa s nimi do supermarketu, kde ich zakúpila. Spoločnosť sa jej ospravedlnila a ponúkla nielen kompenzáciu za nákup, ale aj prešetrenie celej udalosti. Ako neskôr vyšlo najavo,  banány  boli infikované práve jedom palovčíka a mohli tak byť nesmierne nebezpečné.

Ak teda kupujete akékoľvek ovocie alebo zeleninu, ktoré nie sú z domácich zdrojov, starostlivo ich prezrite a buďte opatrní, aby ste sa nedostali do podobne nepríjemnej a potenciálnej nebezpečnej situácie.


   Tlač    Pošli

https://www.24hod.sk/ak-kupujete-banany-pred-konzumaciou-radsej-venujte-pozornost-ich-vzhladu-cl751525.html