Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

28. septembra 2009

Ako Lipton zmenil čas



Pojmy „čaj“ a „Lipton“ sú prepletené už dlhé roky. Značka čajov Lipton, od svojho založenia Sirom Thomasom Liptonom, zmenila pohľad na pitie čaju a vďaka neustálej snahe zlepšovať svoje čaje ...



Zdieľať
BRATISLAVA 28. septembra (WN/PR) - Pojmy „čaj“ a „Lipton“ sú prepletené už dlhé roky. Značka čajov Lipton, od svojho založenia Sirom Thomasom Liptonom, zmenila pohľad na pitie čaju a vďaka neustálej snahe zlepšovať svoje čaje prináša stále nové prekvapenia v podobe osviežujúceho nápoja.


Sir Thomas Lipton

Sir Thomas Lipton otvoril svoj prvý obchod s potravinami v škótskom meste Glasgow v roku 1871 ako 21 ročný. Svoj úspešný obchod založil na pestovaní kvalitných čajov na vlastných plantážach na Cejlóne a v priebehu času dokázal vytvoriť z čaju obľúbený a dostupný nápoj vysokej kvality. Dokonca bol za svoje úsilie v roku 1898 pasovaný kráľovnou Viktóriou za rytiera. Dedičstvo Sira Liptona pretrvalo a Lipton si udržal svoje významné postavenie. Dnes je Lipton najväčším výrobcom čaju na svete. Jeho čaje sa predávajú v 150 krajinách po celom svete a stále platí, že Lipton je jedinečnou zmesou vynikajúcej kvality a chuti.

História vzniku čaju

Podľa čínskej legendy inicioval zvyk pitia čaju v roku 2 700 pred. n. l. legendárny čínsky cisár Šen-nung. Cisár, ktorý bol vzdelaným človekom a veľmi sa zaujímal o medicínu a bylinkárstvo, pil vždy výhradne prevarenú vodu. Jedného dňa spadlo do jeho čajníka s vriacou vodou niekoľko lístkov zo stromu, pod ktorým sedel. Nikto vtedy nevedel, že to bol divoko rastúci čajovník. Aróma takto vzniknutého nápoja podnietila cisárovu zvedavosť a tento nápoj sa mu zdal výnimočne chutný a osviežujúci. Šen-nung bol tak nadšený týmto odvarom z listov čajovníka, že nariadil pestovanie tejto rastliny rozšíriť po celej Číne.

V sedemnástom storočí sa čaj stal populárnym aj po celej Európe a v amerických kolóniách. Od čias kolónií hral práve čaj dôležitú úlohu v americkej kultúre a zvykoch. Až v dvadsiatom storočí sa však vyskytli dva základné príspevky Američanov k čajovému priemyslu. V roku 1904 bol objavený ľadový čaj a v roku 1908 vyvinul Thomas Sullivan z New Yorku koncept čaju vo vrecúšku.

Delenie čaju

Najjednoduchšie je možné rozdeliť čaj podľa spôsobu spracovania zozbieraných lístkov, a to na čaje zelené, biele, žlté, polozelené, oolong (polozelené) a čierne. Najdôležitejším hľadiskom pre zaradenie čaju do niektorých z týchto skupín je, do akej miery a v ktorej fáze spracovania prebehla tzv. fermentácia (fermentácia je prirodzený proces, pri ktorom dochádza k oxidácii čajových lístkov a tým k zmene ich chemických vlastností).

História čajového vrecka

Už v roku 780 n.l. Luk Yu, čínsky básnik dynastie Tang, napísal, že sa čaj môže zapariť medzi dvoma hárkami papiera. Napriek tomuto faktu sa pripisuje vynález čajového vrecka americkému obchodníkovi s čajom, Thomasovi Sullivanovi, ktorý začal v roku 1908 používať malé hodvábne vrecká a dávať vzorky čaju svojim zákazníkom. Jeden zo zákazníkov potom vložil vrecko do vriacej vody a čajové vrecko tak uzrelo svetlo sveta. Začiatkom 20-tych rokov začal Sir Lipton baliť čaj do ručne viazaných gázových vreciek pre hotely a reštaurácie. V roku 1929 sa začali tieto vrecká používať v domácnostiach.

Odvtedy prešli čajové vrecká mnohými premenami, ale jednou z najväčších bolo nepochybne zavedenie pyramídových vreciek v roku 1996. Čo je na týchto pyramídových vreckách také neobyčajné?

Pyramídové čaje Lipton

Výnimočné pyramídové čaje Lipton sa vyznačujú jedinečným tvarom čajového vrecka, ktoré svojím disproporčne väčším povrchom a aj niekoľkokrát väčším objemom necháva oveľa výraznejšie vyniknúť prirodzenú chuť čaju.

Pyramídové čajové vrecko Lipton prináša hneď niekoľko dôvodov, prečo si viac vychutnať čaj v tejto novej podobe. Poskytuje väčší priestor na rozvinutie čaju a ostatných ingrediencií v čajovom vrecku a voda, ktorá vniká dnu, má väčší priestor na cirkuláciu, vďaka čomu získa nápoj bohatšiu a výraznejšiu chuť. Rovnako materiál nového pyramídového čajového vrecúška umožňuje jeho lepšie lúhovanie a nemení chuť čajovej zmesi.

S pyramídovými vreckami prichádza aj nová receptúra v podobe veľkých kúskov naozajstného ovocia. Výber osviežujúceho čaju je veľmi široký a tvorí ho 16 noviniek, ktoré potešia priaznivcov najrôznejších druhov čaju:

- ovocný a bylinný ( s príchuťami papáje a ibišteka, pomaranča a citróna, jahody a maliny, maliny a čučoriedky, šípok a čiernych ríbezlí, šípok a ibišteka, rumančeka)
Fantastické kombinácie ovocných chutí a vôni prenesú každého priaznivca týchto čajov do iného sveta

- čierny (s príchuťami lesného ovocia, citróna, malín a maracuje, broskyne a manga)
Kvalitné ochutené čierne čaje sú základom skvelých čajových variácií. Čierne čaje Lipton s príchuťou ovocia obsahujú skutočne veľké kúsky ovocia a prinášajú nové chuťové zážitky.

- zelený (s príchuťou mandarínky a pomaranča)
Milovníkov zeleného čaju poteší zmes čajových lístkov s lahodnými kúskami mandarínky a pomarančovej kôry.

- špeciálne druhy čaju (Gold Tea, Green Tea, Red Tea, White Tea)
Delikátne čaje s plnou chuťou vyrobené z prvotriednych surovín potešia aj tých najnáročnejších milovníkov čaju.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Vedci odhalili tajomstvo migrácie úhorov
<< predchádzajúci článok
Romana Polańského držia vo väzbe v Zürichu