24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

24. februára 2006

Červené víno je elixír dlhovekosti



Najnovšie výsledky talianskych vedcov naznačujú, že látka nachádzajúca sa v červenom víne zabraňuje poškodeniam DNA, ktoré sú zodpovedné za starnutie. Vedci podávali látku rybám druhu ...



Zdieľať

BRATISLAVA 24. februára (WN/SITA) - Najnovšie výsledky talianskych vedcov naznačujú, že látka nachádzajúca sa v červenom víne zabraňuje poškodeniam DNA, ktoré sú zodpovedné za starnutie. Vedci podávali látku rybám druhu Nothonbranchius furtzeri a podarilo sa im predĺžiť ich životy o polovicu. Za normálnych okolností sa tento druh dožíva desiatich týždňov života a potom hynie na starobu. Neurológ Alessander Cellerin z univerzity v Pise im život predĺžil o viac ako mesiac. Ryby užívali resveratrol, látku, ktorá sa nachádza v červenom víne. Táto látka sa vo zvýšenej miere vyskytuje napríklad v odrode rulandské modré. Resveratrol napríklad u červíkov, alebo kvasiniek mobilizuje látky nazývané sirtuiny, ktorých funkciou je ochrana dedičnej informácie pred poškodením. Defekty DNA sa netýkajú iba prirodzeného starnutia, ale zároveň znásobujú možnosť zhubného bujnenia. Poškodenia v dedičnej informácii totiž postupne znižujú schopnosť tkanív a teda aj orgánov produkovať energiu.

Nižšie živočíchy sa od stavovcov, medzi ktorých patrí aj človek, v mnohom líšia a preto nie je jasné, či má látka rovnako silný účinok aj v prípade človeka. Rybám dali vedci prednosť pred myšami, ktoré sa často využívajú na podobné pokusy. Keďže v laboratórnych podmienkach sa dožívajú okolo dvoch rokov, na výsledky by vedci čakali príliš dlho. Do pokusu zapojili 150 rýb, ktorým podávali potravu s rôznym obsahom resveratrolu. Pokiaľ bolo množstvo látky v krmive zanedbateľné, nedostavili sa ani čakané výsledky. Stredne vysoké dávky im ale predĺžili život asi o tretinu. Pri vysokých dávkach im životy predĺžili o celú polovicu. Ich kondícia pritom bola optimálna. Testovali im napríklad pamäť a zistili, že niektoré veci si pamätajú lepšie, ako jedince, ktoré látku neužívali. Neskôr im vyšetrili aj mozgy. U rýb, ktoré resveratrol užívali, sa neobjavili výrazné známky ubúdania nervových buniek. Ešte väčšie prekvapenie spôsobil objav, že ich svaly fungovali ako v mladosti.

Výsledky pozorovania zverejnil časopis Current Biology.

FOTO:SITA


   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/cervene-vino-je-elixir-dlhovekosti-cl10176.html