Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

24. februára 2006

Červené víno je elixír dlhovekosti



Najnovšie výsledky talianskych vedcov naznačujú, že látka nachádzajúca sa v červenom víne zabraňuje poškodeniam DNA, ktoré sú zodpovedné za starnutie. Vedci podávali látku rybám druhu ...



Zdieľať

BRATISLAVA 24. februára (WN/SITA) - Najnovšie výsledky talianskych vedcov naznačujú, že látka nachádzajúca sa v červenom víne zabraňuje poškodeniam DNA, ktoré sú zodpovedné za starnutie. Vedci podávali látku rybám druhu Nothonbranchius furtzeri a podarilo sa im predĺžiť ich životy o polovicu. Za normálnych okolností sa tento druh dožíva desiatich týždňov života a potom hynie na starobu. Neurológ Alessander Cellerin z univerzity v Pise im život predĺžil o viac ako mesiac. Ryby užívali resveratrol, látku, ktorá sa nachádza v červenom víne. Táto látka sa vo zvýšenej miere vyskytuje napríklad v odrode rulandské modré. Resveratrol napríklad u červíkov, alebo kvasiniek mobilizuje látky nazývané sirtuiny, ktorých funkciou je ochrana dedičnej informácie pred poškodením. Defekty DNA sa netýkajú iba prirodzeného starnutia, ale zároveň znásobujú možnosť zhubného bujnenia. Poškodenia v dedičnej informácii totiž postupne znižujú schopnosť tkanív a teda aj orgánov produkovať energiu.

Nižšie živočíchy sa od stavovcov, medzi ktorých patrí aj človek, v mnohom líšia a preto nie je jasné, či má látka rovnako silný účinok aj v prípade človeka. Rybám dali vedci prednosť pred myšami, ktoré sa často využívajú na podobné pokusy. Keďže v laboratórnych podmienkach sa dožívajú okolo dvoch rokov, na výsledky by vedci čakali príliš dlho. Do pokusu zapojili 150 rýb, ktorým podávali potravu s rôznym obsahom resveratrolu. Pokiaľ bolo množstvo látky v krmive zanedbateľné, nedostavili sa ani čakané výsledky. Stredne vysoké dávky im ale predĺžili život asi o tretinu. Pri vysokých dávkach im životy predĺžili o celú polovicu. Ich kondícia pritom bola optimálna. Testovali im napríklad pamäť a zistili, že niektoré veci si pamätajú lepšie, ako jedince, ktoré látku neužívali. Neskôr im vyšetrili aj mozgy. U rýb, ktoré resveratrol užívali, sa neobjavili výrazné známky ubúdania nervových buniek. Ešte väčšie prekvapenie spôsobil objav, že ich svaly fungovali ako v mladosti.

Výsledky pozorovania zverejnil časopis Current Biology.

FOTO:SITA


   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Z ľadového zberu bude víno asi veľmi kvalitné, povedal Petrech (8. 1. 2009)
 V novom vinárskom komplexe v obciach Modra a Vištuk chcú vyrábať kvalitné víno (27. 7. 2008)
 Červené víno môže mať blahodarný vplyv na život (4. 7. 2008)
 Brusel odsúhlasil Tokajskú vinohradnícku oblasť na Slovensku (29. 4. 2008)



nasledujúci článok >>
V slovenských ZOO stavajú oplotenia a očkujú zamestnancov
<< predchádzajúci článok
Filipínčania protestujú proti prezidentke napriek zákazu