24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

28. januára 2008

Cholesterol upraví zdravé stravovanie a pravidelný pohyb



Optimálna hladina cholesterolu v krvi sa dá dosiahnuť zdravým životným štýlom. Dôležitú úlohu hrá najmä vhodné stravovanie a pravidelný pohyb.



Zdieľať
Dodržiavaním týchto zásad človek oddiali vznik závažných srdcovo-cievnych chorôb a zlepší si kvalitu života.

Denný príjem cholesterolu v strave by nemal presiahnuť 300 miligramov. Vyskytuje sa výlučne v potravinách živočíšneho pôvodu. Ľudskému organizmu škodí LDL cholesterol. Jeho hladinu v krvi zvyšuje príjem niektorých tukových látok v potrave, najmä nenasýtených trans-mastných kyselín a nasýtených mastných kyselín. Potrava by mala byť bohatá na látky znižujúce hladinu cholesterolu v krvi. Ide o rastlinné steroly, ktoré majú podobnú štruktúru molekuly ako živočíšny cholesterol a vďaka tomu účinne blokujú vstrebávanie cholesterolu v čreve. Podobný efekt má i vláknina, ktorú obsahujú strukoviny, huby, celozrnné obilniny, ovocie a zelenina. Priaznivý vplyv na hladiny tukových látok v krvi majú aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rastlinných olejoch, mastných rybách či orechoch.

Správnu hladinu cholesterolu v krvi, teda najviac 5 milimol na liter, pomôže udržať pestrá a vyvážená strava. Človek si by mal dopriať dva až tri razy týždenne rybu, najmenej päť porcií čerstvého ovocia a zeleniny denne a aspoň tri porcie cereálií a celozrnných produktov denne. V strave by nemali chýbať ani nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso. Dôležité je tiež zameniť príjem nasýtených tukov a trans-mastných kyselín nenasýtenými tukmi rastlinného pôvodu.

Pravidelným pohybom si človek môže zvýšiť hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. Najvhodnejšie je venovať sa vytrvalostným športom ako rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie, korčuľovanie, beh, beh na lyžiach najmenej 45 až 60 minút denne. Nižšiu hladinu HDL cholesterolu majú hlavne diabetici a obézni ľudia, ktorí preferujú sedavý spôsob života a sú fajčiari.

Cholesterol je pre ľudský organizmus nenahraditeľnou látkou a slúži na tvorbu niektorých hormónov, vitamínu D a žlčových kyselín. V organizme existujú dva druhy cholesterolu, a to "zlý" LDL cholesterol a "dobrý" HDL cholesterol. Riziko srdcovo-cievnych chorôb súvisí predovšetkým s hladinou LDL cholesterolu. Optimálna hladina celkového cholesterolu u dospelého človeka je 5 milimol na liter. Hodnoty nad 6 milimol na liter sú už vysoké.

Informácie pochádzajú od Jany Jurkovičovej zo Združenia pre zdravie a výživu.

(SITA)


   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/cholesterol-upravi-zdrave-stravovanie-a-pravidelny-pohyb-cl47397.html