Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

01. novembra 2015

Chov oviec je náročný, prináša však viacero benefitov



Chov oviec by mal byť výraznejšie podporovaný zo strany štátnych orgánov, pretože z hľadiska štátu a spoločnosti prináša viacero benefitov. ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková
Veľké Teriakovce 1. novembra (TASR) – Chov oviec by mal byť výraznejšie podporovaný zo strany štátnych orgánov, pretože z hľadiska štátu a spoločnosti prináša viacero benefitov. Pre TASR to uviedol Patrik Keľo, spolumajiteľ firmy Keľo a synovia z Veľkých Teriakoviec (okres Rimavská Sobota), ktorá patrí k najväčším chovateľom oviec v regióne a vlastní najvyšší počet šľachtiteľských chovov oviec v rámci celého Slovenska.


Súčasná podpora chovu oviec je podľa jeho slov nedocenením ich významu pre obyvateľov Slovenska. "Veď ovčiarstvo sa vyznačuje hneď niekoľkými prínosmi. Prvým je produkcia zdravých a zdraviu prospešných potravín. Probiotické vlastnosti bryndze sú jedinečné, taktiež ovčie či jahňacie mäso sú po nutričnej stránke vysoko hodnotené a majú najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias," zdôraznil Keľo s tým, že táto skutočnosť je málo známa.

Za druhé pozitívum chovu oviec považuje jeho veľký turistický potenciál. "Ovčiarska tradícia a zariadenia ako salaše a koliby sú pre turistov veľmi atraktívne. My sa práve v tejto oblasti snažíme hodne investovať," podotkol.

Ako ďalej spomenul, treťou výhodou je pozitívny vplyv na zamestnanosť. "Bežný ošetrovateľ sa dokáže pri priemernej technologickej vybavenosti postarať zhruba o 140 oviec, čo je v prepočte 20 veľkých dobytčích jednotiek. V chove hovädzieho dobytka je to však až päťkrát viac. Chov oviec je tak síce z hľadiska prácnosti najnáročnejší zo všetkých hospodárskych zvierat, ale práve vďaka tomu môže dať prácu viac ľuďom," načrtol Keľo a dodal, že je to cesta, ako oživiť pracovný trh na vidieku.

Štvrtým benefitom je podľa jeho vyjadrenia pozitívny vplyv oviec na krajinu. "Zabezpečujú krajinotvorbu spásaním a prispievajú k biodiverzite flóry. Sú tiež menej rizikové na spôsobovanie pôdnej erózie v porovnaní s hovädzím dobytkom," vysvetlil.

Výrazným problémom aj pri chove oviec sú však v poslednej dobe extrémy počasia, konkrétne tohtoročné mimoriadne sucho. "Má to priamy negatívny dopad na naše náklady. Paša uschla oveľa rýchlejšie než počas iných rokov a zvieratá sme museli dokrmovať. Druhé kosby sa z veľkej časti ani nerealizovali, takže máme menej košariny, ktorá je oveľa kvalitnejšia a výživnejšia než seno z prvej kosby," priblížil Keľo. Dodal však, že prírodným podmienkam sa snažia prispôsobiť a v tomto prípade košarinu nahradili lucernovou senážou.

História chovu oviec v regióne Veľkých Teriakoviec má bohatú históriu a v okrese Rimavská Sobota v období do roku 1989 bol najvyšší počet chovaných oviec v rámci celej krajiny. Spoločnosť Keľo a synovia začala s chovom oviec v roku 2001. "Odvtedy sme vybudovali štyri šľachtiteľské chovy s tromi mäsovými a jedným mliekovým plemenom. Produkujeme kvalitné plemenné zvieratá pre chovateľov z celého Slovenska a časť umiestňujeme aj na maďarskom trhu," uviedol Keľo. Doplnil, že stavy oviec postupne zvyšujú a v súčasnosti ich majú vyše 1100. "Ich počet ešte plánujeme zvyšovať, vzhľadom na to, že vidíme príležitosť v odbyte kvalitných ovčích produktov," zakončil.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Pri gréckom ostrove Samos sa utopilo 11 utečencov
<< predchádzajúci článok
Podchod pri vlakovej stanici v Humennom bude bezbariérový