Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

19. novembra 2009

Francúzi si slovenské víno nevedia vynachváliť



Francúzski vinári slovenské víno chvália. Ako tvrdia, je rôznorodé, iné a pre nich aj exotické. „Dnes (v stredu) som ochutnala biele víno z odrody Rízling. Učarovala mi rôznorodosť vín, ...



Zdieľať
BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Francúzski vinári slovenské víno chvália. Ako tvrdia, je rôznorodé, iné a pre nich aj exotické. „Dnes (v stredu) som ochutnala biele víno z odrody Rízling. Učarovala mi rôznorodosť vín, ktoré vyrábate. A preto si aj myslím, že na to, aby sme objavili vaše vína, potrebujeme viac času,“ uviedla pre agentúru SITA zástupkyňa Chateau Haut-Bailly Caroline Perromat. Coralie de Boüard de Laforest z Chateau Angelus ochutnala vo Vajnoroch 15 vín. „Veľmi nám chutilo,“ spresnila. Víno z odrody Cabernet Sauvignon zase učarovalo Laurence Dufau z Chateau Cantemerle. „Bolo veľmi zaujimavé ochutnať a zistiť, čo sa stane z Cabernet Sauvignon na Slvoensku,“ prezradila Dufau.


Vinári z vyhlásenej oblasti Bordoeaux však neprišli na Slovensko iba degustovať miestne víno. V rámci druhého ročníka festivalu Grand Cru Classé predstavili Slovákom kvalitné víno z krajiny Galského kohúta. „Cieľom je priblížiť aj bežným ľuďom, bežným zákazníkom vína, ktoré sú len v encyklopédiách a ktoré môžu uvidieť možno iba v zahraničí. Prinášame ročník 2007 ako prví v strednej Európe a okrem toho sa tu degustuje vždy ešte jeden starší ročník,“ uviedol Branislav Urban zo spoločnosti Fatra - Global, ktorá sa špecializuje na dovoz francúzskych vín. Ako prezrazdil, záujem o festival, ktorý sa konal v hoteli Carlton bol tento rok nečakane vysoký – lístky sa vypredali už za týždeň. „Skutočne musíme uvažovať o tom, že budúci rok budeme robiť túto akciu vo väčších priestoroch,“ spresnil.

Ľuďom, ktorí si chcú ochutnávanie vína naozaj vychutnať pritom odporúča piť s mierou a často dopĺňať tekutiny – vodu. Milovníci vína sa pri degustovaní opierajú o štyri základné veci: „Víno posudzujeme z hľadiska vône, celkového výzoru, hustoty a chuťového vnemu“. Návštevníci si okrem dobrého vína mohli na festivale Grand Cru Classé vychutnať aj kvalitné jedlo. Na večeru sa podávala na panvičke opečená husacia pečeň s grilovanými hríbmi, kačacie prsia pečené do ružova s grilovanou zeleninou a pečenými zemiakmi, jahňací kotlet na teplom baklažánovom šaláte so zemiakovým mashom a Mango parfait.

Francúzski vinári z vyhlásenej oblasti Bordoeaux, ktorí prišli na festival Grand Cru Classé neprišli na Slovensko iba predstavovať vlastné víno, ale takisto aj ochutnať domácu produkciu. Víno im chutí, hovoria, že je iné a pre nich aj exotické. Autor: Marek Lelovič

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Podľa vedcov biele víno škodí zubom (21. 10. 2009)
 Podľa SMK nový vinársky zákon zvýši dovoz nekvalitných vín (21. 9. 2009)



nasledujúci článok >>
Ceny nehnuteľnosti v treťom štvrťroku poklesli o 14,3 %
<< predchádzajúci článok
Ruský ústavný súd neobnovil trest smrti