24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

24. septembra 2009

Fruktóza priamo vplýva na zvýšenie krvného tlaku



Jedlá obsahujúce väčšie množstvá fruktózy môžu vyvolať zvýšený krvný tlak. Vyplýva to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých amerických štúdií. Prvá štúdia, ktorú viedol doktor ...



Zdieľať
BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) - Jedlá obsahujúce väčšie množstvá fruktózy môžu vyvolať zvýšený krvný tlak. Vyplýva to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých amerických štúdií. Prvá štúdia, ktorú viedol doktor Richard Johnson z University of Colorado-Denver, dokázala, že zvýšený príjem fruktózy má priamy vplyv na zvýšenie krvného tlaku. Zistilo sa však aj to, že liečivá látka allopurinol dokáže pomocou zníženia obsahu kyseliny močovej v organizme tento efekt zmierniť.


Druhý výskum, ktorý uskutočnil tím Mariany Morris z Wright State University, pokusmi na myšiach dokázal, že ľudia, ktorí konzumujú sladené nápoje a nezdravú stravu v noci, priberajú rýchlejšie. Výsledky oboch experimentov naznačujú, že zvýšený obsah fruktózy v krvi hrá dôležitú úlohu vo svetovej epidémii obezity a cukrovky.

SITA/Reuters

   Tlač    Pošli

https://www.24hod.sk/fruktoza-priamo-vplyva-na-zvysenie-krvneho-tlaku-cl89029.html