![]()  | 
        
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
| 
              Utorok  4.11.2025 
         | 
        Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
| 
              Meniny má Karol 
         | 
        Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
| 
              | 
        
             | 
        
              | 
        
                 | 
        
             | 
    
| 
			 | 
24. septembra 2009
Fruktóza priamo vplýva na zvýšenie krvného tlaku
Jedlá obsahujúce väčšie množstvá fruktózy môžu vyvolať zvýšený krvný tlak. Vyplýva to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých amerických štúdií. Prvá štúdia, ktorú viedol doktor ...
Zdieľať
 BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) - Jedlá obsahujúce väčšie množstvá fruktózy môžu vyvolať zvýšený krvný tlak. Vyplýva to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých amerických štúdií. Prvá štúdia, ktorú viedol doktor Richard Johnson z University of Colorado-Denver, dokázala, že zvýšený príjem fruktózy má priamy vplyv na zvýšenie krvného tlaku. Zistilo sa však aj to, že liečivá látka allopurinol dokáže pomocou zníženia obsahu kyseliny močovej v organizme tento efekt zmierniť. Druhý výskum, ktorý uskutočnil tím Mariany Morris z Wright State University, pokusmi na myšiach dokázal, že ľudia, ktorí konzumujú sladené nápoje a nezdravú stravu v noci, priberajú rýchlejšie. Výsledky oboch experimentov naznačujú, že zvýšený obsah fruktózy v krvi hrá dôležitú úlohu vo svetovej epidémii obezity a cukrovky.
SITA/Reuters
