Jariabky hôrne ako jediné vtáky sa "zasnubujú" už koncom leta
V prírode strednej Európy sa všetky druhy operencov "zasnubujú" v jarnom období.
Jedinou výnimkou sú jariabky hôrne, ktoré to robia v predstihu, a to už koncom leta a v jeseni.
"Koncom leta si samčeky tichým spevom, či skôr jemným pískaním prednášaným v charakteristickej póze s polospustenými krídlami a rozprestretým a pozdvihnutým chvostom ohraničujú teritórium a lanária do neho samičky. Keď sa samčekovi podarí samičku privábiť a nahovoriť na partnerský zväzok, párik už potom zostane spolu až do jari. Založia potomstvo a obyčajne v máji samička vysedí päť až desať vajíčok," povedal pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.
O mláďatá, ktoré hneď po vyliahnutí opúšťajú hniezdo aj keď ešte nie sú schopné lietať, sa väčšinou stará len samička, a to až do polovičky septembra. Vtedy sa mláďatá osamostatňujú a samička si môže vyhliadnuť samčeka, s ktorým vstúpi do nového alebo staronového partnerského zväzku, dodal Saniga.
Biotopom jariabkov hôrnych sú ihličnaté, zmiešané i listnaté lesy v stredných a vyšších horských polohách od 300 do 1850 metrov nad morom. Ťažisko výskytu týchto vtákov na Slovensku je v oblasti Javorníkov, Moravsko-slovenských Beskýd, Strážovskej hornatiny, Malej a Veľkej Fatry, Vtáčnika, Oravskej Magury, Babej Hory, a Kremnických vrchov. Žijú však aj v Slovenskom Rudohorí, Belianskych, Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách, Chočských vrchoch, Levočskom pohorí v Bukovských vrchov, v Slánskych vrchoch, Malých Karpatoch, Krupinskej vrchovine, Rimavskej kotline a na ďalších územiach.
"Koncom leta si samčeky tichým spevom, či skôr jemným pískaním prednášaným v charakteristickej póze s polospustenými krídlami a rozprestretým a pozdvihnutým chvostom ohraničujú teritórium a lanária do neho samičky. Keď sa samčekovi podarí samičku privábiť a nahovoriť na partnerský zväzok, párik už potom zostane spolu až do jari. Založia potomstvo a obyčajne v máji samička vysedí päť až desať vajíčok," povedal pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.
O mláďatá, ktoré hneď po vyliahnutí opúšťajú hniezdo aj keď ešte nie sú schopné lietať, sa väčšinou stará len samička, a to až do polovičky septembra. Vtedy sa mláďatá osamostatňujú a samička si môže vyhliadnuť samčeka, s ktorým vstúpi do nového alebo staronového partnerského zväzku, dodal Saniga.
(TASR)
Prečítajte si tiež
- Francúzski prokurátori začali vyšetrovanie falošných bombových hrozieb zameraných na komerčné lety
- Mladý slovenský útočník sa v zápase proti Čechom vážne zranil. Je mimo ohrozenia života
- Kandidát na francúzskeho prezidenta Jean-Luc Mélenchon vyhlásil, že všetko sa musí zmeniť
- Polícia zadržаlа muža v blízkosti domu syna nórskej kráľovnej, ktorý si odpykáva trest domáceho väzenia
- Top foto dňa (7. november 2026): Evakuácia, pouličné umenie, cyklisti v daždi, sprievod a boj so smogom