Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
dvd
01. 07. 2009

Slovenské Slepé lásky na DVD

Slovenské Slepé lásky na DVDPo predlhom čase vám prinášame DVD recenziu na slovenský titul, ktorý ak vám unikol v kino distribúcii, mali by ste to napraviť kúpou DVD nosiča. Slepé lásky za to určite stoja.

FILM
Rok 2008 bol rokom viacerých snímok. V celosvetovom meradle v komerčnej oblasti to bol rok Temného rytiera, u nás na Slovensku sa zas niesol v znamení Jakubiskovho Bathory. A čo sa týka tuzemských umeleckých, či dokumentárnych filmových vôd, luxusným parníkom č.1 boli jednoznačne Slepé lásky Juraja Lehotského. Viac už ale v našej kino recenzii od šéfredaktora Petra Konečného, my si teraz posvietime na nosič.


DVD
OBAL Papierový obal je vyhotovený po vzore aký poznáme z edície časopisu Reflex – Filmx. Prítomné sú obrázkové motívy z filmu, medzinárodné ocenenia, či filmografia režiséra. Nechýbajú dokonca ani ohlasy z takých zahraničných médií akými sú Variety či The Hollywood Reporter. Všetky faktografické údaje sú k dispozícii duálne, teda aj v anglickej verzii.
MENU Hlavná ponuka je statická. Jej prvotné čierne pozadie kontrastuje s pestrofarebnými podponukami s výrazným zvukovým doprovodom. Na výber je k dispozícii päť kapitol: Peter, Miro, Elena, Zuzana a Epilóg.
ZVUK A TITULKY Zvuková norma: slovenský originál Dolby Stereo 2.0 + stopa s komentárom nahovoreným Emíliou Vášáryovou určená pre zrakovo postihnutých. Titulkové verzie: anglická, francúzska, nemecká.
OBRAZ Širokouhlý formát bez výraznejších nedostatkov.


BONUSOVÝ MATERIÁL
V sekcii Bonusy vás v úvode čaká päť nepoužitých scén v trvaní vyše 5 minút. Od nasledujúcej „Výroby animovanej sekvencie“ si veľa nesľubujte. Zostrih v minutáži 01:40 sprostredkováva prípravy a realizáciu ozvláštňujúcej animovanej pasáže pred zeleným pozadím. Žiaľ, nedočkáte sa žiadneho detailného priebehu nakrúcania.
Ďalej sú pre vás pripravené textové bonusy „Autori“ s kariérnymi biografiami štyroch tvorcov, trailery (TV spot a kino trailer) a bodku za prídavným materiálom dáva 37 fotografií z nakrúcania, filmu či tlačovej konferencie. 
Nemôžem si pomôcť, ale tak oceňovaná a v súčasnosti pomerne zásadná snímka ako Slepé lásky, si žiadala materiál charakteru - film o filme, režisérovo slovo alebo rozhovor s aktérmi, aby mal divák možnosť aspoň ako-tak nahliadnuť do zákulisia (u nás výnimočnej) produkcie.
ZÁVER
Slepé lásky sú názorným filmom, ako sa robí film z lásky. Z lásky k filmu ako takému, a to citlivým prístupom k tematike nevidomých ľudí bez citového vydierania a pátosu. Lisované médium spĺňa základné technické parametre, no prináša minimum bonusov, poväčšine obligátneho typu (fotografie, trailery, vystrihnuté scény) a škoda-preškoda, že sme sa nedočkali plnohodnotného dokumentu, režisérovho audio komentára či rozhovorov s aktérmi – nehercami. Tak či onak, pre milovníkov slovenskej dokumentaristiky povinná kúpa.
FILM: 10/10 DVD:    6/10

Slovenské Slepé lásky na DVD

Autor: Michal Šmajda
Zdroj: Kinema