Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
13. 11. 2009

2012

2012Roland Emmerich to skúša znova a ešte ráznejšie - zrovnať Zem nadobro...

V roku 2009 skupinka vedcov odhalí, že zemské jadro sa začína pod vplyvom Slnka otepľovať a treba pripraviť plán na eventuálnu katastrofu. O tri roky mayský kalendár vyskakuje s tým, že 21. decembra sa už neoplatí brať dovolenku, pretože aj tak všetci skončíme na onom svete... V San Franciscu objavia oveľa väčšie pukliny ako po bežnom zemetrasení, šialenci v rádiu ohlasujú súdny deň a v Yellowstone bude ohňostroj. A do globálneho problému sa pletú rodinné trampoty Johna Cusacka a jeho ratolestí.





 Krátko pred zhliadnutím 2012 v sebe živíte veľké nádeje vypumpované trailerovou masážou s bomba akčnými scénami. Viete, že ani Emmerich nedokáže zohnať toľko prachov, aby nimi zaplnil celých 100 či 150 minút, no v kútiku veríte, že tých prázdnych scén nebude až tak veľa a budú dávať zmysel.

Výstavba je v poriadku – v prvých 35 minútach sa Roland snaží vedecky vysvetliť, prečo sa bude diať to veľké rošambo a čo asi ľudia chystajú. Potom príde nudný výlet Johna Cusacka, ale dobre, lebo sa musí vrátiť – a to už začína triková extravaganza! Vydrží asi hodinu, potom zvoľní tempo a problém je, že do konca ostáva ešte ďalšia a tam musí byť guláš všetkého, vrátane spájania národov, povinných obetovaní, záchran v poslednej chvíli, patetických prejavov a aký-taký záver.


2012 je absolútnou ukážkou svojho žánru, ktorý režisér už ovláda tak dobre, že v jedinom filme dokáže skombinovať jeho vážnu i odľahčenú verziu. Snaží sa vysvetľovať, poučovať, rozplakať i rozosmiať. Viaceré scény sú dotiahnuté do úplného maxima, čím sa film stáva neraz pomerne predvídateľným, ale neuberá mu to na vyznení. Vy všetci v sále dobre viete, že teraz je 10-minútová akcia, kedy máte odpadávať v kreslách a uznanlivo prikyvovať, že to tu ešte nebolo. Aj keď vlastne bolo...
Roland rád kombinuje veľkolepé scény a zrazu ich zastaví kvôli problémom drobných nešťastníkov, ktorých konanie zdržuje ten megachaos. Ale pozor, je to jeho trademark, zlučovať veľké eskapády a pár dobrodruhov, ktorí ich dokážu odvrátiť. Akurát 2012 neskonale zdôrazňuje, že vás oveľa viac bavia tie obrovské scény ničenia, ako boj o život skupinky obyčajných ľudkov v podpalubí. Možno je to zámer, lebo sa v nich vidíte vy sami – možno sú fakt nezaujímavé, keď ich je tak veľa. A ešte vás zamrzí aj fakt, že celistvé megascény ničenia sú v podstate len dve-tri a potom ich strihá Emmerich rýchlejšie, ako by ste chceli – už po 20-30 sekundách.


Potom si náhodou (či schválne) spomeniete na podobný film Deň po tom a zistíte, že paralel je predsa len príliš. Vedecké vysvetľovanie, dobíjanie inštitúcii, megascény, záchrana či odvážna výprava malej skupinky a vytúžený koniec. Roland zobral osvedčenú formulu a prehnal ju cez kopírak, ale tentoraz sa filmy na seba podobajú náramne a obsahujú pomaly aj rovnaké scény. Tak za to aspoň bod nadol.
2012 je schematická komerčná jazda par excellence. A hoci multiplexových návštevníkov pravdepodobne pobaví, chýba jej okrem dvoch scén, totálny moment prekvapenia, po ktorom by ste sa nadýchli a postavili do radu pred kinom znova. Tak ako pri Dni nezávislosti, ktorý zostáva Emmerichovým neprekonaným majstrovským kúskom deštrukcie.
2012 (USA, 2009, 158 min.) Réžia: Roland Emmerich. Scenár: Roland Emmerich, Harald Kloser. Kamera: Dean Semler. Strih: David Brenner, Peter S. Elliot. Hudba: Harald Kloser, Thomas Wander. Hrajú: John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Oliver Platt, Thandie Newton, Danny Glover, Woody Harrelson

2012

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema