Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
20. 07. 2012

Abraham Lincoln: Lovec upírov

Abraham Lincoln: Lovec upírovAbraham Lincoln bol šestnástym prezidentom USA. Bol vedúcou osobnosťou v najväčšej americkej kríze morálky, milície a ľudských práv, Občianskej vojne. Jeho tajné denníky, ktoré zverejnila kniha a najnovšie film Abraham Lincoln: Lovec upírov však dokazujú, že prezidentova sila nespočívala len v zrušení otroctva a slovných prejavoch. Nielenže veril, že upíri ako smrteľné nebezpečenstvo pre slušných ľudí existujú, ale ich aj zabíjal. Pomstou zatemnený sa v dospelosti vydáva nájsť vraha svojej matky a stretáva budúceho mentora Henryho Sturgessa. Lincoln sa od neho naučí efektívne sa oháňať sekerou, aby mohol vyhubiť pôvodcu amerických upírov – Adama.

KINEMAVIDEO1394.Pôvodnú alternatívnu biografiu prezidenta Abraham Lincoln: Lovec upírov napísal Seth Grahame-Smith epištolárnym štýlom – formou listov a dokumentov – odkazujúc tak na romány z osemnásteho storočia. Smitha v roku oslovilo vydavateľstvo Quirk s nápadom zmiešať populárne dejové prvky ako zombie, piráti, ninjovia, opice s klasickou literatúrou (Vojna a mier, Zločin a trest, Búrlivé výšiny). Smith sa myšlienky ujal s nadšením a veľkú slávu získal jeho „mash-up román“ Pýcha a predsudok a zombie, ktorý už niekoľko rokov tiež čaká na filmovú adaptáciu. „Ak pracujete vo filme, vašou úlohou je podporiť režisérovu víziu,“ povedal Smith v rozhovore k filmu Abraham Lincoln: Lovec upírov, pri adaptácii ktorého ako scenárista musel vystrihnúť mnoho kreativity zo svojej knihy.

Balans medzi absurdným príbehom a ľudskou drámou zvládal režisér ruského pôvodu Timur Bekmambetov bravúrne vo svojom americkom debute Wanted. Motív osudu a predurčenia zohráva hlavnú úlohu aj v Lincolnovi. Tu však dejové podobnosti medzi oboma bohužiaľ nekončia. Hlavná postava poznačená osamelosťou a rodinnou traumou zisťuje nové skutočnosti a širší pohľad na svet, ktorý doteraz poznala. To ju zoceľuje, stane sa neúprosným vrahom, pobije sa vo vlaku a pripravuje sa na veľké zúčtovanie. Najatraktívnejším sa film stáva v momente, keď preskočí niekoľko rokov Lincolnovho života, až do doby nástupu na prezidentskú stoličku. Alternatívne verzie známych historických faktov alebo polemika o otroctve sú podané nápadito a sviežo. Pochvalu si zaslúžia aj kostýmy a pekne zachytené prostredie – natáčalo sa v rozmanitej Louisiane.V rámci vizuálneho spracovania režisér vo veľkej miere používa spomalené zábery - demolovanie, výstrely, hodené sekery. Občas sú však na diváka vrhané s prehnanou kadenciou a stávajú sa otravnými. Nehovoriac o niekoľkých mimoriadne béčkových a lacno pôsobiacich scénach – bitka v stáde koní, na streche vozňa - a hororových ľakačkách. Zo všetkého kričí snaha pôsobiť okázalo, krvavo a drsne. Rozpačito našincovi môžu pripadať aj heroické monológy typu: „ Vždy som vedel, že musím bojovať s temnotou,“ alebo adaptácie niekoľkých pateticky podaných verejných prezidentských prejavov. V týchto momentoch Abraham Lincoln: Lovec upírov nevyznieva ako žánrová paródia, ale skôr ako bizarná pocta prezidentovi USA. Zrazu nastávajú pochybnosti, či sa Bekmambetov a producent Tim Burton americkému patriotizmu vysmievajú, alebo naopak salutujú pod trojfarebnou vlajkou s hviezdičkami (podobne nemotorne ako tvorcovia Lovcov pokladov).

Abraham Lincoln: Lovec upírov sa dá považovať za variáciu filmu Wanted v historických súvislostiach, so slabším príbehom a menšou mierou podmanivosti. Film síce funguje ako originálna historická fikcia postavená na zaujímavom nápade, ale zlyháva jeho zámer byť vtipnou alternatívou k americkej komerčnej nude. Mnohé Smithove inovácie z knihy sa totiž na plátno (zjavne kvôli zásahu producentov) nedostali – nasleduje spoiler: Zaujímavá mohla byť napríklad scéna vo Fordovom divadle, kde mal Lincolna zabiť upír John Wilkes Booth. Abraham Lincoln: Lovec upírov je tak ďalším dôkazom, že Tim Burton starne a že Timur Bekmambetov z vlastného tieňa asi nevyrastie.Abraham Lincoln: Vampire Hunter (USA, 2012, 105 min.)Réžia: Timur Bekmambetov. Námet: Seth Grahame-Smith – rovnomenný román (2010). Scenár: Seth Grahame-Smith. Kamera: Caleb Deschanel. Strih: William Hoy. Hudba: Henry Jackman. Hrajú: Benjamin Walker, Rufus Sewell, Dominic Cooper, Mary Elizabeth Winstead, Anthony Mackie, Marton Csokas

Abraham Lincoln: Lovec upírov

Autor: Marek Hudec
Zdroj: Kinema