Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
04. 10. 2014

Annabelle

AnnabelleKaliforčan John R. Leonetti je predovšetkým kameramanom (Insidious, The Conjuring); škoda, že sa mu zapáčilo režijné priživovanie sa na úspešných “jednotkách” a zhostil sa tak Osudového dotyku 2 (The Butterfly Effect 2), Mortal Kombat: Rozdrvenie (Mortal Kombat: Annihilation) či aktuálnej Annabelle. Osud strašidelnej bábiky nám prináša v jej démonologickom poškvrnení ako prequel k megaúspešnému Wanovmu V zajatí démonov (The Conjuring).

KINEMAVIDEO3268.Ešte predtým, ako sa slávni Warrenovci podujali zbaviť zla prekliaty dom V zajatí démonov, rozhodol sa Leonetti zabŕdnuť trocha hlbšie do histórie a venoval samostatný film práve Annabelle. Jednoduchá zápletka, kde si budúca mamička Mia (Annabelle Wallis) bahní v zbieraní starých bábik a milujúci manžel John (Ward Horton) jej daruje vytúženú Annabelle, predostiera divákovi jej nudné rozvíjanie sa s pár prehlučnenými ľakačkami. Mladí manželia zažijú desivé prepadnutie susedkou a jej priateľom, ktorí svoj život upísali satanistickej sekte.

V novom apartmánovom byte sa snažia na všetko zabudnúť a s láskou vychovávajú malú Leah. Keďže zlo ukryté v bábike stále vyčíňa, vyhľadajú pomoc otca Pereza (Tony Amendola) a k lepšej psychickej pohode Mie pomáha i suseda Evelyn (Alfre Woodard). Samotný diabol ale nespí a dožaduje sa nepoškvrnenej Leahinej duše.Scenárista Gary Dauberman zvolil klasický duchársky žáner, kde sa do priamočiarych milujúcich postáv manželov klišéovito premieta strach o malú dcérku. Zo strašidelného zjavovania sa postavy mŕtvej susedky túžiacej po Annabelle dostáva časom divák záchvaty smiechu, ktorý završuje tajomný rohatý diabol, trocha okopírovaný z Drag Me to Hell.
Samotnú bábiku Annabelle ponechali autori v pôvodnej forme, negúľa očami, nestáča hlavu ako Billy z Dead Silence, zlovestne pôsobí iba svojím vyškereným zjavom a súvislosťou s démonickým pozadím. Nech ju Leonetti ale hocako snaží predrať do popredia filmu ako ústrednú postavu, celú Annabelle kazia nesympatickí a nevýrazní predstavitelia Mii a Johna. Z Lily Taylor nie je v Annabelle Wallis ani štipka milujúcej vrúcnosti, schematicky sa bojí o svojho potomka (predtým si prehnane hladká tehotné brucho) a v postave Johna nachádzame podpriemerného snaživého doktora, ktorí funguje len ako rodinný doplnok pri spoločných strašidelných zážitkoch.

V Annabelle divák zhltne jednoduchý rodinný rámec, duchovné zasvätenie i cudziu obetu, aby sa v myšlienkach vrátil k poctivejšiemu Dead Silence, rozprávkovejšiemu Drag Me to Hell a vrúcnejšiemu The Conjuring. Leonettimu nezostáva nič iné, ako v režisérskom kresle zabudnúť na dojenie úspešných filmov a venovať sa práci kameramana, aby ho taký James Kniest nemusel zaskakovať a dolovať pôsobivosť atmosféry len v dlhočizných záberoch na Annabellin groteskne skrivený úsmev.Annabelle (USA, 2014, 98 min.)Réžia: John R. Leonetti. Scenár: Gary Dauberman. Hrajú: Ward Horton, Annabelle Wallis, Alfre Woodard

Annabelle

Autor: Zuzana Ondrišová
Zdroj: Kinema