Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
04. 03. 2010

Arthur a Maltazardova pomsta

Arthur a Maltazardova pomstaNový film Luca Bessona je podpriemerný animák...

Luc Besson sa svojho času nechal počuť, že nakrúti iba desať filmov. Ale tie doby sú už dávno preč a namiesto zvyšovania levelu svojej kreativity sa v ostatných desiatich rokoch vrhol na pásovú výrobu francúzskych jednohubiek, ktoré sa majú mesiac ohriať v kine a dať hneď priestor iným. Besson si skrátka urobil vo Francúzsku vlastný Hollywood a animák v ňom nesmie chýbať.




 Arthur a Minimojovia boli koncipovaní už od začiatku ako trilógia, no keďže sa po filme z roka 2006 zľahla zem, už-už sme si mysleli, že je nadobro plán na tri filmy stratený. Ale omyl, Besson vyhrabal peniažky a uplatil animátorov, nech rýchlo dajú dokopy druhý a o rok aj tretí diel. Takže ako vyzerá výsledok?

Podpriemerne. Dvojka privádza Arthura na rovnaké vidiecke miesto za jeho dedom a po príchode sa to už začína hemžiť drobučkými bytosťami a tie túžobne mrkajú po návrate návštevníka. A tak ho treba opäť zmenšiť a dostať medzi nich, aby sme sa vydali na prechádzku po starých známych miestach, obnovili zaľúbenosť do fešandy menom Selénie (schválne, kto si na ňu ešte spomenie?) a dali si ďalšie kolo boja proti Maltazardovi (ktorý bol už v jednotke).


A to je všetko? Nuž, žiaľ áno, a keďže bol rozpočet očividne menší ako minule, pomer hranej a animovanej časti sa nebezpečne prehodil. Takže väčšia stopáž patrí Freddie Highmorovi, ktorý už začína byť na svoju rolu máličko starý (alebo len rýchlo rastie) a jeho famílii, baráku, záhrade a menšia časť animátorom. Obmedzený rozpočet sa primárne podpísal na relatívne bezduchom scenári ignorujúcom pokusy o paródiu a cieľom byť len rýchlou animovanou jazdou. No problém je, že pokiaľ si pred dvojkou spomeniete alebo nebodaj pozriete prvý diel, rýchlo zistíte, že animátori boli buď leniví alebo príliš lacní a väčšinu miest vlastne prebrali z jednotky. Takže celá tá prvotná snaha o objavovanie sveta a pekných lokácií je nadobro preč. A pretože tu riadne absentuje kompaktnejší dej, film rýchlo podradí na stupeň zaujímavosti „nuda“.
Pretože hraná časť je opäť relatívne trápna a groteskná a animovanej je dosť málo a navyše obsahuje vlastne iba reprízu už videného (princezná Selénia, boj proti Maltazardovi), s výnimkou trošky akcie v závere sa celý svet Arthura a Minimojov vlastne takmer vôbec neobohatí. Nie je ani žiadny spoiler, že film končí nápisom "Pokračovanie nabudúce", ale keď tak uvažujem, zrejme pri vynechaní tejto dvojky oveľa neprídete a o rok si pokojne môžete záver trilógie strihnúť. Hoci neviem, prečo by ste to robili :) 


Odpoveď by nám mohla dať Mia Farrow, Jimmy Fallon či Snoop Dogg, ktorí tu dabujú alebo hrajú naplno – ale obávam sa, že s výnimkou argumentu peknej platobnej pásky, sa aj tak nedočkáte. Škoda, Besson sa odpísal nadobro a táto triĺógia ide od piatich k trom. Schválne si neodvážim ani tipnúť, kam sa zaradí trojka...
Arthur et la vengeance de Maltazard (Francúzsko, 2009, 93 min.) Réžia: Luc Besson. Réžia animácie: Yann Avenati. Námet: Luc Besson – rovnomenná kniha (2004), Céline Garcia, Patrice Garcia. Scenár: Luc Besson. Kamera: Thierry Arbogast. Hudba: Eric Serra. Hrajú: Freddie Highmore, Mia Farrow, Ron Crawford, Penny Balfour, Robert Stanton

Arthur a Maltazardova pomsta

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema