Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
18. 09. 2011

Bláznivá, hlúpa láska

Bláznivá, hlúpa láskaNa žánri romantických komédií je badať zaujímavý paradox. Sú tvorcovia, ktorí nevedia na ploche 99 minút rozohrať poriadnu zápletku, vyústenie a sledovaniahodný vzťah. A na druhej strane sa raz za niekoľko rokov objavia machri, ktorí si do jediného filmu narvú vzťahov desať (Láska nebeská) alebo aspoň päť. A dokážu s nimi hrať nádhernú hru, servírovať skvelé dialógy, pútavé scény, nechať krížiť postavy naprieč citovými patáliami, možno aj poučiť a výborne pobaviť.


Cal má štyridsať a rúti sa mu súkromný život. Manželka sa prizná k nevere, pretože sa viac necíti byť šťastná. Cal sa po 25 rokoch vracia na okruh randenia a zisťuje, že jeho šatník či triky nezaberajú – utieka sa v bare pri farebnom long-drinku. Jeho sériu neúspechov sa rozhodne pretrhnúť záletník prvej triedy Jacob. Dá mu potrebné lekcie, naučí ženskému zmýšľaniu, flirtu, nakúpi nové obleky. Zatiaľ čo Cal nájde nové obzory a dekolty žien, Jacob sa vrhá opačným smerom a rýchlo sa zamiluje do Calovej dcéry. Hannah je vtipná, bystrá, vo vzťahoch neistá. A aby sa rodina Weaverovcov do citov zapojila naplno, 13-ročný Robbie pokukuje po svojej opatrovateľke Jessice, ktorá sa zahľadela práve do Cala.

Podarená kampaň sa snaží akcentovať všetky tri vlastnosti z názvu. Vzhľadom na žáner je jasné, ktorý víťazí. Lebo všetci hrdinovia Crazy Stupid Love sú dobrí ľudia – akurát občas nešťastní, inokedy na nesprávnom mieste, no všetci túžia po láske. Majú smolu, že žijú v pomerne cynickom svete a niekedy dajú prednosť vlastnej túžbe a rozhodli sa pre niektoré kroky postupom z núdze cnosť. A Crazy Stupid Love má výhodu komplexných vzťahov, nepozerá sa iba na ich skvelé začiatky. Špeciálne ústredný vzťah Cala s manželkou sleduje rôzne fázy a obe strany. Možnosť novej šance sa miesi s klasickou otázkou, či sa oplatí ešte bojovať a či nie je neskoro. V strednom veku nie sú ľahké ani začiatky, ani konce – ale ostať v letargii či zotrvačnosti sa hrdinom rozhodne nechce. V tomto smere ľahšie vyznievajú mladšie postavy. Jacob a Hannah zažívajú práve to bláznivé, aj keď ich veková i povahová kombinácia je pomerne originálna. Netreba sa báť, že by film skĺzol iba do typického polepšovania záletníka (takisto sa treba skôr tešiť na postupnú premenu Cala z ťutmáka na začínajúceho playboya po štyridsiatke), príchod Hannah je nečakaný, funguje naplno a dáva nový význam označeniu „game-changer“. Toto talentované tornádo mení život od základov...

Tieto dva zaujímavé vzťahy dopĺňa pár vedľajších – pokus Calovej manželky, Calov pokus o neveru a kúzelné zabuchnutie trinásťročného chlapca do 17-ročnej pestúnky či jej zahľadenie sa do pána C. Aj keď všetky z nich sa dajú po prípadnom skončení považovať za blbé, jednoduché či nepotrebné, je to úplne naopak, ako pri bežnej letnej či dlhoročnej platonickej láske. Stupídne môžu byť rozhodnutia, ktoré robíme v nesprávnom čase, no naša motivácia pre ich vykonanie má svoj jasný pôvod. Crazy Stupid Love má tri silné triumfy. Veľké množstvo presne zahraných scén. Či Calova i Jacobova premena, riešenie nevery, čarovné objavovanie novej lásky alebo riešenie tej nepeknej krízy, všetky sú skvelo napísané a herci presne žmýkajú zo seba pocity. Po druhé, dialógy. Aj keď pár skvelých hlášok odznelo v traileri, v plnej stopáži čakajú ďalšie desiatky, minimálne Jacob má neskutočne napísané repliky od začiatku do konca. Nejde pritom iba o jednorazové bonmoty, ale aj vážne dialógy vedúce k stanovenému cieľu. A aby Crazy Stupid Love vyznel takmer dokonale, dostal neskutočný casting.

Najväčšie prekvapenie samozrejme núka dvojica z mladej generácie: Ryan Gosling vo vtipnej úlohe jasne exceluje a berie si každú minútu pre seba. Emma Stone je zdatná zástupkyňa opačného pohlavia, s výbornou osobnosťou a originálnym prejavom U Stevea Carella prichádza vítané zistenie, že Cala hrá inak ako 40-ročného panica a postupne prejde solídnym vývojom postavy. Julianne Moore má dramatickú rolu, ale nebojí sa občas dobrého vtipu, jej rola je adekvátne a spoľahlivo zahraná na istotu ako vždy. A iné vedľajšie roličky nesmierne potešia, najmä keď poznáte celú kinematografiu hercov.Určité klišé v závere je snáď jediným záporom výborného celku. Žáner romantickej komédie žije a má nového top zástupcu. Vzťahy treba tvoriť, prežívať, ukončiť. A Crazy Stupid Love vie ako na ne.

Bláznivá, hlúpa láska

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema