Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
29. 06. 2017

Brloh

BrlohNové komédie s Willom Ferrellom sa k nám nedostanú vždy, často sme radi za každý ďalší kúsok. Brloh patrí k jedným z lepším – vystihol výbornú tému a opäť sa potvrdilo výborné párovanie Willa s ďalším komediálnym talentom, tento raz Amy Poehler. Pri filme máte isté očakávania a tento ich dokáže plniť.

Zápletka spočíva v tom, že dvaja odhodlaní rodičia sľúbili dcére štúdium na solídnej univerzite. Zhodou okolností však nemôže slečna získať štipendium a keďže mama s tatkom s ním jasne rátali a iné peniaze k dispozícii popri hypotéke nemajú, rozhodnú sa s trošku divným kamošom Frankom otvoriť kasíno na tajňáka v dome. Vo Vegas i filmoch si jasne naštudovali, že kasíno vždy vyhrá, je to pre nich istota ako sa dostať k peniažkom. Pár susedov či obyvateľov mestečka si príde zahrať, oni za mesiac dosť zarobia a situácia je vyriešená. Lenže cesta k vytýčenej sume nie je úplne hladká...
KINEMAVIDEO4354.
Premisa je jasná a Brloh myslí na všetky situácie. Čo sa môže stať pri prevádzke ilegálneho kasína a ako môže vzniknúť? Výborne pracuje s prostredím malého mestečka, vytvára klamlivé signály a keď začne fungovať, prídu všetky možné vtipné situácie: rozšírenie o kultúrne vystúpenia, ilegálne bitky (stačí pár naštvaných susedov, ktorí si to chcú medzi sebou rozdať), podvodníci, neskôr aj všimnutie si väčšími borcami, ktorí nemajú radi, že im v okolí vyčíňa niekto a chce na hazarde zarobiť slušné peniažky.
Scenáristi menia anekdoty vo vhodnom tempe, ako by si rozvrhli film na epizódy a chcú do nich vložiť dostatočné množstvo vtipov. Humor je často situačný, herci majú pole pôsobnosti pre svoj štýl a neraz idú na hranu. Žiadna scéna netrvá dlho – strih si stráži, aby v každej scéne vynikol Will, Amy či kamoš Jason alebo všetci naraz. Akoby platilo pravidlo 10 minút a dosť, nenaťahujme zbytočne a dokážme diváka prekvapiť iným nápadom či komplikáciou.

Keď sa občas pozriete na hodiny, za 20 minút sme už dostatočne pokročili, do hodiny príde ďalší zvrat a stále vás má čo prekvapiť do záverečných titulkov. Konečne letný film, ktorý nemrhá materiálom, ale zmestí sa do kože a štandardných 90 minút.
Originalita scén je na pomery žánru dobrá a čím ďalej smerujeme, tým viac sa mení aj na menšiu paródiu kasínových i gangsterských filmov. Vidno to na skvelej štylizácií kostýmov Willa a Amy, vyhrotených momentov a vzápätí sa potvrdí aj vyššia miera neprístupnosti. Keď prebieha noc bojovníkov alebo sa poľuje na podvodníkov (plus výborná epizóda Mäsiar), ide riadne do tuhého, tečie krv a brutálne scény sú na mieste. Plus tradičná várka vulgarizmov, sexuálnych narážok alebo laškovania s drogami.
Kontrast veľké neresti v malomeste funguje. Skladba vtipov je veľmi dobrá, hoci miestami očakávaná. Nečakajte obrovské zázraky a megazápletku, hoci autori ešte aj v poslednej tretine nasadia pár chuťoviek (a je fakt neuveriteľné ako sa dokáže využiť aj šmykľavá dlážka s partiou dobrých komikov).

Hlavné duo sa predvádza vo výbornom švungu a chémia medzi nimi funguje. Ferrell ide svoju ligu, no miestami je tlmený, aby dal priestor ostatným komikom na pľaci. Popri epizóde Mäsiar mu „ide“ práca s číslami a ako tatko-ťuťmák obstál. Amy Poehler bude pre mnohých divákov skôr neznáma, no práve ona má miestami ešte originálnejšie vtipy. Konečne prišiel čas, aby sme si na komičky z USA zvykli, predstavujú solídnu alternatívu a dokážu výborne improvizovať. Jason Mantzoukas je správny magor, vo svojej roli prerástol vedľajšiu postavu a povýšil ju na takmer na rovnakú úroveň k hlavnému páru. Je to sčasti nečakané, že mu venovali tvorcovia toľký priestor, no dobre ladí s ostatnými.
Brloh má jasnú premisu a očakávania si naň nastavíte ľahko. A väčšinu spĺňa – je to typická americká komédia Willa Ferrella, ktorá dostala výborný nápad, dokázala ho využiť, prihrala ešte aj ďalšiu devízu v podobe silnej chémie s Amy Poehler. V čase, keď nie každý dobrý nápad z papiera zvíťazí v kinosále, ide o malé plus. A ak ďalšie komédie tohto typu chcete v kine, upaľujte na ňu. Inak si ďalšie tri môžeme škrtnúť a ďalší Ferrell príde o dva-tri roky...
The House (USA, 2017, 88 min.)Réžia: Andrew Jay Cohen. Hrajú: Will Ferrell, Amy Poehler, Ryan Simpkins ...

Brloh

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema