Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
24. 12. 2013

Chrobáčikovia - Údolie stratených mravčekov

Chrobáčikovia - Údolie stratených mravčekovNie je to neznámy koncept: zoberiete úspešný seriál a pokúsite sa ho pretaviť do celovečernej podoby. Väčšinou to vyjde, občas nie, podľa toho, ako vyhráte súboj s iným formátom a najmä dlhšou stopážou. Tento rok na podobnú kartu stavil Oggy a šváby – a teraz sa vydáme do sveta hmyzu s väčšími ambíciami.Na jednej francúzskej lúčke si mladý pár naplánoval skvelý romantický deň, no skončil v zhone a po nich ostali lukratívne kúsky jedla, o ktoré sa oplatí zabojovať. Do akcie vyrážajú kolónie usilovných čiernych mravčekov a červených agresorov. Používajú nečakaný arzenál, bojujú udatne a každý chce získať to najcennejšie: cukor i ďalšie pochutiny. A v tomto bojovom marazme sa začne odohrávať aj ďalšia línia: odvážna lienka sa skamaráti s čiernym mravcom a dokonca sa stane hlavnou hrdinkou v momente, keď začne už boj o holý život a existenciu mraveniska.

KINEMAVIDEO2029.Ak bolo u Oggyho a švábov relatívne náročné povyšiť seriál na celovečerný film, o Chrobáčikoch to platí dvojnásobne. Predloha je silná a originálna: cca šesťminútové epizódy uvádzajú jednoduché príbehy zo života hmyzu, ktorý zažíva veľké momenty. Na minimálnej ploche využívajú autori formát dokumentu s realistickým prostredím, vkladajú však do neho digitálne postavičky hmyzu s jemnou štylizáciou. No to, čo bez problémov funguje na maličkej ploche, predstavuje pre autorov (i divákov) pomerne veľkú výzvu.

Samotný obsah je bezproblémový, scenáristi dokázali nájsť príbeh, ktorý by dokázali natiahnuť na hodinu dvadsať. Je tu solídne množstvo postáv, lienka i čierny mravec sú sympatické opory v deji a aj armády či velitelia sú kvalitne vykreslení. Väčšiu plochu nenaplnili autori balastom, ale zaujímavými scénami, ktoré dávajú zmysel. Od začiatku až do konca sa dá orientovať v dianí, no nebude to hladké pozeranie.Chrobáčikovia totiž kladú na diváka veľké nároky a ich prírodopisná forma prakticky dokázala upútať detských divákov na 6 minút, no pri 80-minútovke je to oveľa náročnejšie. Nemá rýchle tempo, nestrieda bleskovo scény; úmyselne lenivý strih vás nechá vychutnať si najmenšie detaily. Napriek jasne danému deju tu nie sú typicky ohraničené scény, gradácia a veľké finále, celý konflikt i miniepizódy sa priebežne dejú. A chýbajú tu aj dialógy, ktoré by objasnili správanie postáv: to si musíte vyčítať z diania sami. Zabudnite aj na komické postavičky, jednorazové gagy a iné typické atribúty.Z veľkej časti ostali Chrobáčikovia pomalším prírodopisným filmom, do ktorého je vložený lepší dej. Ale hrdinovia, ako lienka či mravce sa vyjadrujú iba párom vyguľaných očí, ruchami prostredia a prenikavým soundtrackom (Hervé Lavandier podčiarkuje dianie na plátne takmer stále). Každé má opodstatnenie: oči vyjadrujú mimiku, ruchy simulujú vravu v prírode a hudba slúži pri aktuálnej emócii. Digitálny hmyz je v plnej interakcii s reálnymi predmetmi: kocka cukru, zápalková škatuľka, obrovská plechovka.

V hollywoodskom príbehu ako nedávno v Prechádzkach s dinosaurami sa dostali do praveku typické prvky: jašteri neustále kecajú, čakajú ich jasní nepriatelia, charaktery sú čitateľné, humor i akcia príde na počkanie i moderný soundtrack. Chrobáčikovia robia všetko naopak. Je otázne, do akej miery si detský divák vychutná predsa len náročnejšie kino: sledovanie s dospelým môže iba pomôcť (nehovoriac, že mu film asi dá viac ako ratolesti), aj na následnú diskusiu o tom, čo spolu videli. V decembrovej ponuke majú deti tri filmy na výber: typickú disneyovku s pesničkami Ľadové kráľovstvo (najmä pre dievčatá), praveké dobrodružstvo Prechádzky s dinosaurami (pre chlapcov) a Chrobáčikov pre trošku staršie publikum, ktoré nečaká iba bežný príbeh a ľahkú zábavu, no ocení aj najmenší detail. Minuscule - La vallée des fourmis perdues (Francúzsko, 2013)Réžia: Hélène Giraud, Thomas Szabo

Chrobáčikovia - Údolie stratených mravčekov

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema