Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
12. 10. 2012

Čierna mačka biely kocúr

Čierna mačka biely kocúrSúčasťou  osemnásteho ročníka putovnej filmovej prehliadky Projekt 100 je i kultová snímka Emira Kusturicu Čierna mačka biely kocúr. Po filmoch Dom obesenca (ktorý sa v Projekte 100 objavil hneď dva krát v roku 1997 a 2009), Arizona Dream (P2002) a Otec na služobnej ceste (P2005) sa ASFK rozhodlo siahnuť po ďalšom titule tohto kreatívneho a zábavného umelca. Emir Kusturica spolčene s Goranom Paskaljevićom, Lordanom Zafranovićom a Rajkom Grlićom patrí k vlne srbských študentov pražskej FAMU. Po ukončení štúdia sa Kusturica vrátil späť do rodnej (vtedajšej) Juhoslávie a zamestnal sa v miestnej Sarajevskej televízii. Svoj prvý celovečerný debut nakrútil v roku 1981 a nieslo názov Spomínaš na Dolly Bell?

Matko je miestny biznisman, ktorý sa v okolí povodia Dunaja pokúša zbohatnúť akýmkoľvek spôsobom. Či už kšeftovaním s ruskými pašerákmi, alebo obchodovaním s miestnym mafiánom Dadanom. Aby získal vstupný kapitál na svoje čachre nešití sa vydávať vlastného otca za mŕtveho.  Pri jednom z dohodnutých biznisov, však Matko spadne do Dadanovj pästi a zadlží sa. Jediná možnosť ako dlh splatiť je priženiť sa do rodinný. Matkov syn Zare  a Dadanova malička sestra Bubamara sa tak stanú obetám dohodnutého obchodu, ktorý dokážu zvrátiť len vyšší a starší.  

Farbistá, bláznivá komédia Čierna mačka biely kocúr je v poradí šiestou Kusturicovou snímkou. Jej existencia bola v čase  vzniku nahnutá. Sám režisér sa, totiž kvôli obvineniam s propagácie zjednotenej Juhoslávie, v snímke Underground, rozhodol zavesiť režisérske povolanie na klinec. Svoje odhodlanie napokon odvolal.  Pri prekonávaní Kusturuciovej zatrpknutosti v nemalej miere zavážila i domáca  Akadémia filmového umenia a vedy, ktorá označila Underground za tretí najlepší srbský film medzi vojnového obdobia (na prvom mieste sa umiestnila snímka Slobodana Šijana- Ko tamo peva).
Po temnejších a viac uzavretých filmoch zameraných skôr na osobnostný  a psychologický vývoj postav sa Kusturica v tomto prípade púšťa do toho čo bolo doposiaľ v jeho tvorbe len okrajovým prvok. Úsmevné momenty vychádzajúce z pádov, telesných hendikepov  či konverzačnej komiky sa dostavajú do popredia. Kusturica sa nesnaží moralizovať či dojímať, chce diváka baviť. Etnický pôvod hlavných protagonistov v  kombinácii s prchkým balkánskym temperamentom sú doslova ornou pôdou zábavy. Odľahčene a úsmevom sa v snímke nazerá na nešťastnú lásku, týranie v rodine, mafiu a ich pokútne postupy. Kusturicov obraz balkánskej spoločnosti je do istej miery prifarbený a nadnesený i napriek tomu si v sebe zachováva ráz miestnej mentality.  Napríklad vyzdvihuje rodinnú hierarchiu s prerozdelením postov. O tom že úcta a poslušnosť voči straším nie je na Balkáne(v Srbsku) „len“ výsadou rómskej komunity dokazuje i film Slobodana Šijana Maratonci trce pocasni krug. Rodina Topalovcov je v tejto snímke vykreslená  dokonca v piatich generáciách s tým že najstarší člen rodiny je vždy tým najváženejším, ktorý rozhoduje a  zadáva úlohy svojmu synovi a ten ich následne posúva na svojho syna a ten na svojho atď. 

Významne miesto v snímke Čierna mačka biely kocúr má hudba. Rómske a balkánske rytmy v jednom spoločnom projekte, doplnené o  nemeckú ária  či sladký pop amerického tria No Mercy v dnešnej dobe už doslova zľudoveli. Stali sa symbolom nespútanej odviazanej zábavy, ktorá zaručene všetkých roztancuje. Svoj podiel na soundtracku má i sám Kusturica. Po dlhoročnej spolupráci s dvorným skladateľom, ikonou hudobného žánru world music, Goranom Bregovićom sa režisér rozhodol prejaviť svoje hudobné nadanie a s kapelou No Smoking Orchestra vytvorili pre film niekoľko piesni.
Čo dodať na záver? Snímka Emira Kusturicu Čierna mačka biely kocúr je komédiou ako vyšitou na sychravé jesene večeri tiahnuce k depresii. Humorom a energiou dokáže diváka vytrhnúť nie len zo sezónnej letargie a vniesť do života trochu tepla a balkánsko-rómskeho temperamentu. Ak ste sa so snímkou doposiaľ nestretli (čo je veľká škoda) neváhajte, a ak ste ju naopak videli už niekoľko ráz neváhajte  rovnako, na filme je stále čo obdivovať a na čom sa zabávať. (Napríklad na expresívnom srbskom slovníku hlavných hrdinov).
 
Crna mačka, beli mačor (Federatívna republika Juhoslávia/Fran./Nem., 1998, 129 min.)
Réžia: Emir Kusturica. Scenár: Emir Kusturica, Gordan Mihić. Kamera: Thierry Arbogast, Michel Amathieu. Strih: Svetolik Mica Zajc. Hudba: Vojislav Aralica, Dr. Nele Karajlić, Dejan Sparavalo.
Hrajú: Bajram Severdžan (Matko Destanov) Florijan Ajdini (Zare) Salija Ibraimova (Afrodita) Branka Katić (Ida) Srdjan Todorović (Dadan Karambolo) Zabit Memedov (Zarije Destanov) Sabri Sulejman (Grga Pitić) a ďalší.

Čierna mačka biely kocúr

Autor: Zuzana Štefunková
Zdroj: Kinema