Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
02. 10. 2011

Colombiana

ColombianaPri filmoch zameraných viac na marketing ako umenie mám často pocit, že som sa ocitol v králičej nore plnej Hellerovských absurdností. Princípom filmu, ktorý má v názve Kolumbiu je, že sa hlavná hrdinka a súčasne hlavný zloduch presťahujú z Bogoty za americkým snom do Chicaga. Žeby Luc Besson do svojho najnovšieho filmu okrem urážky titulnej krajiny ukryl aj posolstvo, že USA sú ideálnym miestom na sebarealizáciu nájomných vrahov a mafie? Na sociálnych sieťach sa kvôli jeho "autentickosti" navyše zdvihla vlnu kritiky pravých Kolumbijčanov s kampaňou, ktorá pôvodný slogan filmu "Pomsta je krásna" vymenila za "Kolumbia je krásna", či "Chceme ukázať, že naša krajina znamená viac ako káva a kokaín."


Cataleya vyrastala v nebezpečnom prostredí drogovej vojny. Jej otec sa snaží opustiť mafiu a splatiť Donovi Louisovi svoj zostávajúci dlh. Ten je ale úskočný had, ktorý naňho pošle svojich elitných zabijakov. Po úvodnej efektnej naháňačke a zavraždení jej rodičov, dievčatko unikne do Spojených štátov, kde vyhľadá svojho strýka, aby ju pripravil na pomstu. Skok o 15 rokov, Cataleya má tvár Zoe Saldany, priateľa a chystá sa na menšiu prácičku v chicagskom väzení.

Režisér (a graffiťák) Olivier Megaton sa narodil v Paríži na dvadsiate výročie bombardovania Hirošimy, čo sa podpísalo na jeho pseudonyme, pod krídlami Bessona sa dostal k tretiemu Kuriérovi, čo dostatočne vypovedá o umeleckých ambíciách jeho Colombiany. Film kopíruje všetky súčasné trendy akčných filmov. Vidieť to skvele na parkoure, ktorý do hollywoodskych filmov z Francúzska importoval James Bond v Casino Royale. Zatiaľ, čo v iných snímkach na strechách skáče jeden atleticky vycvičený zloduch a maximálne hlavný hrdina (Bournovo ultimátum, Smrtonosná pasca 4), v Colombiane sa naháňa svorka svalnatých mafiánov a deväťročné dievčatko (!), ktoré navyše pešky unikne motorke. Hispánci tu hovoria anglicky s prehnaným španielskym prízvukom, zatiaľ, čo znalosť rodného jazyka demonštrujú výkrikmi: "Vamos, vamos, vamos!"Iná zaujímavá situácia nastane, keď Cataleyin strýko demonštruje svoju moc uprostred preľudnenej ulice v Amerike za bieleho dňa streľbou na autá. Dvojica sa niekoľko minút melodramaticky rozpráva o poslaní dievčatka a potom pokojne odkráča. Čudné, že sa mu to v dnešnej pretechnizovanej dobe, kde stačí zlomok sekundy na zachytenie identity, prepečie. Mimochodom, scény z Bogoty nakrútili v Mexico City a podľa istého blogu meno Cataleya nie je kolumbijské.

Nešikovné pokusy zasadiť dej do politických (oháňanie sa názvami FBI, CIA) a geografických reálií spojil Besson na poste scenáristu do stereotypného, klišoidného príbehu. Do jeho prostriedku pridal aj vypitvaný, otravný romantický konflikt dvojitého života a dobrosrdečného partnera (Michael Vartan reprízuje svoju rolu z Alias). Presunutím z Latinskej Ameriky Colombiana stráca exotickosť, aj keď mužskému divákovi to vynahradí reklama na Zoe Saldanu, ktorá zaberá tak 50 percent stopáže. Na druhej strane je film pekne nakrútený, dynamicky zrežírovaný a ideálny pre diváka bez nárokov. Osobne ma ale jeho nekvalita nepobavila a nekreativita nudila. Jeho najpríjemnejšou časťou bol asi cover pesničky Hurt od Johnnyho Casha tesne pred záverečnými titulkami. Otázkou tiež zostáva, či v ňom je vôbec niečo korešpondujúce s názvom.Colombiana (USA/Francúzsko, 2011, 108 min.)Réžia: Olivier Megaton. Scenár: Luc Besson, Robert Mark Kamen. Kamera: Romain Lacourbas. Hudba: Nathaniel Méchaly. Hrajú: Zoe Saldana, Lenne James, Michael Vartan, Cliff Curtis.

Colombiana

Autor: Marek Hudec
Zdroj: Kinema