Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
12. 04. 2013

Dávám tomu rok

Dávám tomu rokŽáner rom-kom sa už venoval mnohým témam. Ako sa dajú dokopy? Čo bude potom? Zaberie druhá šanca? Ako si vybrať medzi dvomi chlapmi tesne pred svadbou? Dá sa rozviesť po rokoch a zobrať si inú ženu? Dávam tomu rok má novú tému – čo so vzťahom po roku?Stretli sa na párty, dali sa dokopy, prišla svadba. A sú strašne odlišní: ona je tá, čo rýchlo koná. On je ten, čo skôr premýšľa. Spolu im to ladí, ale rozdielne povahy vedú k problémom, čo môžu prvotné šťastie prekaziť. Málokto im verí: rodina, priatelia i minister nie sú presvedčení, že ich vzťah vydrží. Prichádza skúška: s prvým výročím svadby a čeliac pokušeniam jeho bývalej priateľky či nového klienta v jej práci. Kto uhne prvý a vzdá ich vzťah? A akú má ešte cenu?

KINEMAVIDEO1658.Dobrý britský nápad. Keď nechcete tápať v romancách o priestupných rokoch či ľahkej komédii o 27 šatách, skúste ostrovných scenáristov. Richard Curtis má svoj projekt, a iní ho dokážu aspoň čiastočne nahradiť. Nápad je vhodne pripravený, charaktery solídne napísane. Rýchlo si uvedomíte, že Dávam tomu rok je viac antiromantickou záležitosťou ako klasickým príbehom na ceste za happy-endom. Ten krok vnímam ako plus i dobrý zvrat v subžánri, aj vy ho akceptujte vopred v štýle nejdeme na bežnú romantiku na jarné rande, ale sarkastickú variáciu.

Ostrovný pôvod cítiť na viacerých miestach. V prvej tretine sa vyvráti taľafatka peknej večnej lásky v prospech pochýb nesúrodej dvojice. Prídu správne otázky, prečo sa tí dvaja dali dokopy, keď nedokážu vydržať ani rok. Je prvá možná šanca na neveru tou kľúčovou, kedy padne vzťah? Paradoxne, na postavách vám príliš nezáleží, s odstupom sledujete trable, ktorými si prechádzajú. Briti sa príliš nesnažia drukovať vzťah k hrdinom, sú príliš svojskí a sebeckí. No ich humorné situácie sú zábavné a herecké výkony patrične silné. Ženská hrdinka Rose Byrne má lepšie napísané scény a je celkovo vtipnejšia ako Rafe Spall, ktorý je celkovo nevýrazný. Jeho línia s možnosťou návratu k ex-priateľke je pritom šikovnejšie nastrelená ako potenciálna nevera s klientom. Striedajú sa priemerné scény s kvalitnejšími vtipnými. Úvod a posledná tretina sú celkom originálne, zvyšok často padá do menej zaujímavého skratkovitého štandardu.

Vo finále nevyrovnaný celok s britkými situáciami a bodmi scenára. Postavy by si zaslúžili viac pozornosti, zaujmú skôr ich patálie ako osobnosť. Občas stereotyp, inokedy zbytočná vedľajšia postava. Zábavná britská komédia s pár pointami, kde námet zaujme viac ako celkový výsledok.I Give It a Year (UK, 2013, 97 min.)Réžia: Dan Mazer. Scenár: Dan Mazer. Kamera: Ben Davis. Hudba: Ilan Eskheri. Hrajú: Rose Byrne, Rafe Spall, Alex Macqueen, Stephen Merchant, Jane Asher

Dávám tomu rok

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema