Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
05. 03. 2011

Decká sú v pohode

Decká sú v pohodeFilm, ktorý sa stal miláčikom americkej kritiky, čo mu vynieslo relatívne slušnú zbierku nielen nominácií, ale i nejakých pár ocenení, je v prvom rade slušné nezávislé dielko s kladmi a zápormi, ktoré sa s takto onálepkovanými filmami spájajú. Nic a Jules (Annette Bening a Julianne Moore) žijú spolu už pekný pár rokov, o čom svedčí aj vek ich „spoločných“ detí, a akosi sa medzi ne vkráda vzťahová únava. Nic sa čoraz viac kamaráti s vínom a jej záľuba v kontrolovaní a komandovaní všetkých a všetkého vôbec nenapomáha Jules v jej opatrne realizovanej túžbe rozbehnúť svoju kariéru záhradnej architekty. Do toho sa decká (Mia Wasikowska a Josh Hutcherson) rozhodnú, že chcú poznať svojho biologického otca (Mark Ruffalo). Nie nečakane, vďaka nemu sa odkryjú vŕzgavé miesta dokonalej rodinky.



 
Decká sú v pohode sú v pohode. A to, aj keď neponúkajú niečo, čo by vám vyrazilo dych, počínajúc ústrednou lesbickou rodičovskou dvojicou, zamotaním a rozmotaním pletenca rodinných a rodičovských vzťahov končiac. Lisa Cholodenko si ako lesbička môže dovoliť mať vo filme malé klišé typu aj lesbička potrebuje skutočného chlapa v posteli, za čo by hetero režisér asi chytil nejedného plyšového medvedíka do hlavy.
Čo je však pre nás zaujímavejšie, Cholodenko ponúka zopár nápadito zrežírovaných scén a celkovo svojím prístupom prispieva k odľahčenej nálade šíriacej sa z filmu, oprostenej od prízvukovania normálnosti gay rodiny alebo homosexuality ako takej, čo je inak pomerne bežné pre queer filmy „nezávislého mainstreamu“. Ani dramatizácia vzťahovej krízy nie je predramatizovaná a Decká sú v pohode tak všetkými pákami hravo kompenzujú možné výhrady voči dialógom.Všetko je „normálne“ a všetko sa dá prebrať a poriešiť  pri jedle a víne. 





Z hľadiska scenára Decká sú v pohode trochu zbytočne narážajú na to, že dialógy predsa len šuštia televíznymi seriálmi a frázami ako z príručiek (čo je v podstate úplne v poriadku v prípade Nic), vedúcich k vytvoreniu občasného pocitu umelosti momentov, ktoré by za daných okolností boli aceptovateľné ako bežne sa vyskytujúce. Dobrá správa je, že film sa neťahá medzi (pseudo)intelektuálne a mravokárne a dianie v sebe obsiahnuté predvádza bez toho, aby sa nechal uniesť do afektu či pátosu, podsúvajúcim sa cez dialógy. Ako celok pôsobí vyslovene hladko, nerobiac drámu naozaj z ničoho.
Deckám nemožno uprieť fakt slušné herecké výkony. Annette Bening a Julianne Moore síce neprekvapia a nepredvedú niečo nad svoj štandard, čo v praxi znamená ďalšia manipulatívna žena so sklonmi k hystérii a pasívnej agresii na konte Annette Bening a ďalšia utlačená a frustrovaná „manželka“ pre Moore (milé je poznanie, že tento raz je ona tým z „manželov“ končiacim v náručí muža). Mark Ruffalo je roztomilo stratený vo svojej postave, ktorá je vlastne o požmurkávajúcom sexappeale a správne načasovanom pohľade „spod uhla“, majúcom najmä pre ženy kolená podlamujúce dôsledky. Rozhodne nezaostávajú ani Mia Waskowska a Josh Hutcherson udržiavajúci postavy oboch deciek.. v pohode.


Skúste jednoducho zabudnúť na všetok ten humbuk, ktorý Decká sú v pohode vyvolali, a máte dobrú šancu vychutnať si americký nezávislý film-konverzačku, ktorá jednoducho sadne a prinesie niečo ako závan leta. Bez afektu a prehnane veľkých emócií, bez pretláčania sa do pozície kontrovezného filmu.
The Kids Are All Right (USA, 2010, 106 min.) Réžia: Lisa Cholodenko. Scenár: Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg. Kamera: Igor Jadue-Lillo. Strih: Jeffrey M. Werner. Hudba: Carter Burwell. Hrajú: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson, Yaya DaCosta, Kunal Sharma, Eddie Hassell

Decká sú v pohode

Autor: Kristína Aschenbrennerová
Zdroj: Kinema