Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
16. 03. 2012

Deň zrady

Deň zradyGeorge Clooney má podľa všetkého dlhšie dni ako bežní smrteľníci. Hrá, nakupuje kávovary, režíruje. A potom ocenenia a červené koberce, rebríčky popularity. Stíha. Politická dráma Deň zrady je jeho skrz naskrz. Réžia, produkcia, tretinový podiel na scenári. Plus rola guvernéra a prezidentského kandidáta demokratov Mika Morrisa. Ide o Clooneyho štvrtý režijný počin ponúka pútavé zákulisie volebnej kampane so všetkým, čo k tomu patrí.

KINEMAVIDEO1213.
Ambiciózny predvolebný štáb: Mladý hovorca Stephen (v poslednej dobe herecky podobne vyťažený Ryan Gosling) plný ideálov, vždy s perfektným riešením, s rečou, ktorá presvedčí, dozerajúci na každý detail, na výšku mikrofónu, na všetko, len aby sa jeho kandidát predviedol v najlepšom svetle. Skúsenejší kolega Paul (Philip Seymour Hoffman) plánuje, dozerá, presviedča a neodpúšťa, snaží sa neprísť, keď už nie o miesto, tak aspoň o princípy. Usilovná internistka, krásna (Evan Rachel Woods) a ochotná, ako dcéra politika vie, ako to v nej chodí, čo sa musí ututlať a ktoré tajomstvá sa berú až do hrobu. Budúci prezident, tak charizmatický, tak lojálny, s rodinou po svojom boku, bez kompromitujúcich informácii. Novinári, na čele s rozkošnou Marisou Tomei, číhajú, vymýšľajú, prisúvajú mlynské kamene. Protikandidát Pullman a jeho tím (Paul Giamatti), machinácie, vynikajúca hra intríg a falošných informácií.

Politika ma buď rozčuľuje alebo unavuje. Lebo sa v nej strácam a lebo tam niet komu veriť. Deň zrady sa pohráva práve s tým. Stereotypy a očakávania. V kútiku duše divák tuší, že s usmievavým politikom či so suverénnou asistentkou nebude niečo v poriadku, aj to, že by sa hlavný hrdina nemal stretnúť s konkurenciou. Akosi presne vieme, ako to dopadne, no i tak sa s napätím rozhodujeme, na ktorej strane sme. Kvalitní herci sprevádzajú prehľadným dejom, intímnymi príbehmi jednotlivých hrdinov, ktoré mienia rozhodovať o celom národe. Maličkosti a prešľapy znamenajú celú kariéru, jedna informácia môže zmeniť všetko, zachrániť topiaceho bez práce. No keď ju nikto nechce počuť?

Hlavný hrdina Stephen prechádza filmom pomerne dlho s čistým štítom. Dozvieme sa, že má strach z pádu lietadla, ale skutočnú pravdu o obavách z nechceného pristátia sledujeme až neskôr. Stephen nemieni zrádzať ani podvádzať, nechce mať tajomstvá a jeho chyby sa odvíjajú až od toho, čo sa náhodou dozvedá. Spád dráma naberá nie jeho vinou, ale konfrontácii s ňou sa vyhnúť nemôže. Eso v rukáve ho paradoxne zaženie do kúta.Konštelácia zrelá na zradu, na marcovú noc bez varovaní. Nájde Brutus odvahu a koľko Cézarov padne za obeť?The Ides of March (USA, 2011, 101 min.)Réžia: George Clooney. Námet: Beau Willimon – divadelná hra Farragut North (2008). Scenár: George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon. Kamera: Phedon Papamichael. Strih: Stephen Mirrione. Hudba: Alexandre Desplat. Hrajú: George Clooney, Ryan Gosling, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman

Deň zrady

Autor: Anežka Guziarová
Zdroj: Kinema