Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
29. 10. 2011

Dlh

Dlh"Pravda je luxus". O tom, že dlhy spoločnosti majú vysokú cenu, sa presvedčili už viacerí filmoví zloduchovia. V novej snímke Johna Maddena (Zamilovaný Shakespeare, Mandolína kapitána Corelliho)   okrem odpudivého nacistického zločinca ale platia aj hlavní hrdinovia. Niekoľko rozhodnutí počas fiktívnej misie Mossadu odštartuje tridsať rokov plných neistoty a duševného mučenia. Dlh je remake izraelského filmu a mal byť pôvodne uvedený v USA v decembri 2010, mnohí ho tak videli na oscarových zoznamoch. Kvôli finančným nezhodám muselo jeho premiéru ale štúdio Miramax presunúť na august. Najbližšie mesiace ukážu, akej konkurencii bude musieť čeliť.


V roku 1966 prichádzajú do Nemecka traja agenti Mossadu, Rachel, David a Stephan, aby vystopovali neslávne známeho "chirurga von Birkenau (Osvienčimu).“ Ten  počas vojny experimentoval s obeťami koncentračného tábora a neskôr sa pod tajnou identitou začlenil do spoločnosti. Rok 1997, Rachel číta úryvok z knihy svojej dcéri, v ktorom opisuje ich príbeh. Agenti získali postavenie národných hrdinov a úspešné životy. Čo sa ale skrýva pod rúškom idylky a rodinného šťastia? Prečo musí Rachel opäť nasadnúť do lietadla a odstrániť škvrny minulosti?

Dlh napísali scenáristi ostatných X-menov, medzi nimi aj Matthew Vaughn, čo je znakom inteligentnej komercie, príbeh podľa svojho izraelského vzoru rozčlenili na dve časové roviny. Jeho jadro sa odohráva vo Východnom Berlíne v období krátko po druhej svetovej vojne, ktorá slúži deju ako historický kontext. Spočiatku sa môže zdať, že diváka čaká priamočiary špionážny triler s nádychom osudovej romantiky, ale jeho štruktúru narušujú dva podstatné zvraty. Film mal pre mňa najväčšiu hodnotu v momente, keď skončila akcia a postavy ostali zavreté v klaustrofobickom prostredí zatekajúceho bytu s viacerými morálnymi dilemami na krku. Obe dejové línie spejú do svojich vyvrcholení s odbočkami riešiacimi milostný trojuholník, ktoré ale nepôsobia rušivo. Hudbu k filmu zabezpečil štandardne emotívny a hravý Thomas Newman.Tvorcovia mali jednoznačne neľahkú úlohu v obsadení hlavných postáv realizovanú dvojnásobne. Nielenže mladšie a staršie verzie agentov museli spĺňať výzorové kritériá, ale aj herecky sa napodobňovať. Najprirodzenejšie sa im to podarilo v prípade úlohy Rachel stvárnenej Jessicou Chastain (Strom života) a Hellen Mirren, naopak najmenej presvedčivo v dvojroli Sama Worthingtona (Avatar) a Ciarána Hindsa. Druhý menovaný pôsobí až príliš skleslo a roztiahnuto, čomu nepomôže ani tvrdenie vo filme, že jeho postava David bol roky chorý a odcestovaný. Viac priestoru by si možno zaslúžil aj Jasper Christensen (Casino Royal) ako manipulatívny a desivý chirurg von Birkenau.

Motív a spracovanie danej témy je v rámci Ameriky originálne, o to viac zamrzí, že tvorcovia nešli ďalej v popretí žánru a Dlh prispôsobili viac nárokom diváka strednej vrstvy. Spolu s Obhajcom tak tento týždeň priniesol ďalší film, ktorý podľa mňa nevedel, kedy skončiť a zabil potenciál mimoriadne znepokojivého a katarzného finále. Asi sa už nedozvieme, či to bol Maddenov zámer, alebo kompromis smerom k producentom, ale cena titulného Dlhu mohla mať ťaživejší a strašidelnejší efekt. Predsa meranie hodnoty vlastnej dôstojnosti krvou je na tak skvele rozohraný film príliš priemerné východisko. Len tak mimochodom, nezdalo sa vám, že berlínske električky z roku 1966 tromfnú súčasné slovenské?

Dlh

Autor: Marek Hudec
Zdroj: Kinema