Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
04. 02. 2010

Dokonalý únik

Dokonalý únikDokonalý únik od režiséra David Twohy nie je vôbec dokonalý a otázne zostáva, či je aspoň dostačujúci. To zrejme závisí od toho, čo v kine hľadáte. Ak práve nemáte chuť na niečo náročnejšie a radi si oddýchnete pri jednoduchých filmoch, určite tento film zafunguje „psychohygienicky“ v rámci svojich ohrádok žánru. Ak ste filmofil všežravec, tak si môžete zobrať svoj pomyselný zoznam postupov reprezentujúcich jednotlivé žánre a postupne si odškrtávať tie hlavné kolonky v kategórii thriller a určite vás zaujme (niektorých možno nahnevá), ako David Twohy scenáristicky zlyháva a nefunguje mu „krimi zavádzanie“, ale diváka priamo a bez ostychu klame. A ak vo filmoch hľadáte duševné obohatenie, alebo prešpekulované príbehy, podniknite radšej dokonalý únik do nejakej inej kinosály.           




 
Exteriéry filmu pôsobia doslova rajsky a sú predstavované ako obľúbená destinácia novomanželov so záujmom o dobrodružnejšiu svadobnú cestu. Mladý pár Cliff (Steve Zahn) a Cydney (Milla Jovovich) sa vyberie na Havaj. S ruksakmi a v horských topánkach kráčajú po krásnom ostrove smerom k vysnívanej pláži. Po ceste stretnú skupinku mladých žien hľadajúcich nestály signál pre ich mobilné telefóny. Rodičia im totižto telefonovali, že na susednom ostrove došlo k vražde mladého manželského páru inou dvojicou muža a ženy. Cliff a Cydney sa počas dovolenky zoznámia s ďalšími dvoma pármi. Začína sa tápanie medzi priateľstvom a podozrením, šťastím a strachom. 




Postavy sú radikálne typizované a pozbavené hlbších motivácií. Cliff je scenárista s okuliarmi a nemotornými pohybmi, Cydney povrchná a naivná mladá žena, opakom Cliffa je mladý nezničiteľný americký vojak s titánovou lebkou, jeho priateľka je záhadná sexica a okrem nich kamera sleduje na ostrove rebelský pár mladomanželov s divošským zjavom. Jedným z najväčších problémov filmu je motivácia vrahov. Niekde pred koncom filmu príde len suché obrazové skonštatovanie – označenie vrahov, v podobe krátkeho sledu záberov vo farebne odlíšenej retrospektíve. 

Pristavím sa ešte pri scenáristickej zámene zavádzania s klamstvom. Dokonalý únik má jasné žánrové vymedzenie a tým je thriller. Ak si však uvedomíme, čo spôsobuje napätie - je to neznalosť páchateľov - dúfame, že sa v priebehu filmu zmení na znalosť. Presne toto sú vlastnosti krimi. Základom krimi je nasledovanie stôp, domnienky, ktoré sa buď potvrdia, alebo vyvrátia a tým sa neustále menia podozriví, až do záveru, kedy sa odhalí, že vrahom je napríklad záhradník. Ak sa scenár podarí, dá sa krimi sledovať druhýkrát s už spoznaným vrahom - príbeh funguje, všetko do seba zapadá. Zistíme, že situácie, ktoré nás pri prvom pozeraní zmiatli, vznikli len redukovaným dávkovaním informácií a ich použitím v správny čas. Ak sa ale scenár nepodarí, stane sa to, čo v Dokonalom úniku – zistíme, že nás scenáristi oklamali, pretože narušili vnútornú logiku príbehu. A to všetko len kvôli tomu, aby nás zmiatli. Znefunkčnenie vlastného príbehu je však krutá daň. 


Režisér filmu nemusel pracovať len so zaručenou atraktívnosťou hercov a exteriéru. Film ponúka aj iné možnosti. Zaujímavé je využitie domáceho spomienkového videa už od úvodných minút filmu a myšlienka miery súkromia a otvorenosti k cudzím ľuďom. Napriek tomu potenciály formálneho a ideového nápadu zostali nevyužité a plávali (ani nie kraula, ale len prsia) po povrchu.                       A Perfect Getaway (USA, 2009, 98 min.) Réžia: David Twohy. Scenár: David Twohy. Kamera: Mark Plummer. Hudba: Boris Elkis. Hrajú: Steve Zahn, Timothy Olyphant, Milla Jovovich, Kiele Sanchez, Marley Shelton, Chris Hemsworth, Anthony Ruivivar

Dokonalý únik

Autor: Eva Perďochová
Zdroj: Kinema