Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
06. 08. 2010

Dostaň ho tam!

Dostaň ho tam!Bláznivá letná komédia o snúbencovi Katy Perry v akcii!

Je zaujímavé sledovať svet Judda Apatowa a vývoj jeho jednotlivých protagonistov. Tvorca novej vlny neprístupných komédií sa nielen blysol dvojicou filmov 40 rokov panic a Nabúchaná, ale ešte stihol dať šancu novým hercom a ich postavám. Vyrástol mu takto Jonah Hill, ktorý sám potiahol napríklad komédiu Superbad. A potom produkčne zaštítil komédiu Kopačky, ktorá zase pomohla vzniknúť excentrickému charakteru menom Aldous Snow. Nie je nič lepšie, ako keď máte šancu urobiť z vedľajšej úlohy tú hlavnú a cítite, že môže potiahnuť celý film. Dostaň ho tam sa podaril.
V centre pozornosti je prirodzene Aldous Snow, totálny magor, akému niet páru. Je taký blázon, že aj na jeho vlastný koncert ho musí dotiahnuť niekto iný. A v tomto prípade sa rozhodne firma poslať do Londýna Aarona Greena s jasným cieľom. Dať Snowa aspoň ako-tak do poriadku a ísť na koncert. No na ceste z britskej metropoly do LA prirodzene čaká strastiplná cesta, pretože ten Snow má nevyriešené lapálie s bývalou. Na ceste cez New York, Las Vegas a podobné destinácie, zažijú viac ako iba pár bujarých večierkov či vytriezvenie z hektolitrov chlastu ...




 Tak ako si tento rok nevie zatiaľ nájsť poriadny blockbuster (aj keď posledné dva týždne už skôr situáciu zmierňujú), tak tu chýba aj poriadna bláznivá komédia s pätnásťkovou (ne)prístupnosťou. To, čo kedysi zachraňovali Mary či nadržanci z Prci, prci, to musí zachrániť nová garda. No ruku na srdce – dvojica Jonah Hill-Russell Brand je na tento džob ako stvorená. Hill naskočil do víru nespútaných gagov po hlave, no tu sa mierni v prospech oveľa väčšej (filmovej) star – Aldous Snow si fakt zaslúži samostatný film a ani na minútu nenudí, vždy prekvapí a na konci ukáže ešte aj dobrú stránku. Samozrejme, je otázne, ako sa Brand z jeho vlády vymaní, no zatiaľ si ju užite.



Čaká nás neľahký žáner komediálnej road-movie, no našťastie kombinuje väčšie množstvo miest, aby sa mohol prejaviť. Ich spoločným menovateľom je pochopiteľne trio životných i filmových nerestí: vulgárny a úplne politicky nekorektný humor navážajúci sa prakticky do všetkých tabu na čele s rasizmom, sexuálne narážky v razantnej kadencii (vďaka napísaniu postavy Snowa ako sexuálnej mašiny) a kopa omamných látok, o ktorých sa tu vtipkuje a požívajú sa na kilá.
No pretože tieto elementy by chcela spracovať každá druhá komédia, zobral si na film na paškál ešte ďalšiu oblasť a pôsobí paralelne ako celkom dobrá paródia na svet šoubiznisu a strieľa si zo všetkých vzťahov rockových hviezd, producentov, publicistov a všetkých v brandži. Je to pritom veľké pozitívum a Dostaň ho tam úspešne lavíruje vo vodách výsmechu zo šoubizu, ktorý úplne nevyčerpal či naplno nevyužila komédia Ako sa zbaviť priateľov a zostať úplne sám.


Zároveň je fajn, že film nie je iba úplnou road-movie a dokáže na konci na chvíľu zastať a volať po hodnotách priateľstva a celkovo pozitívnych citov. Táto zmena nie je pritom ani násilná, skôr prirodzená, čo je celkom dobrá vizitka scenára. Ten je inak pomerne nekonzistentný, čo niekedy môže prekážať – no jeho devízou je dobrá cesta k finále a plné vyťaženie epizodických postáv. Je tu nejedno cameo a k tomu totálne vyšinuté charaktery aj vo vedľajších úlohách.
Až sa vám môže zdať, že tento svet šoubizu a bláznivých rockerov nemá ani vlastné pravidlá či pevné body s výnimkou termínov koncertov (ktoré nezačínajú aj tak včas). Je to nespútaný svet plný bláznov a la Aldous Snow – no má charizmu, ktorej sa nedá tak ľahko odolať. Preto je fajn, že Nicholas Stoller túto bandu udržal pokope a zabáva síce nekorektne, ale výdatne.
Get Him to the Greek (USA, 2010, 109 min.) Réžia: Nicholas Stoller. Scenár: Nicholas Stoller, Jason Segel. Kamera: Robert D. Yeoman. Hudba: Lyle Workman. Hrajú: Jonah Hill, Russell Brand, Rose Byrne, Elisabeth Moss, Sean Combs

Dostaň ho tam!

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema