Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
09. 09. 2010

Fish Tank

Fish TankSúčasťou putovnej česko-slovenskej filmovej prehliadky Projektu 100, ktorú tento rok uvedie štyridsaťštyri kín (čo je napriek lichotivo vysokému číslu, menej ako polovica v porovnaní s partnerským Českom)  po celom Slovensku je i druhý celovečerný film britskej režisérky a scenáristky Andrey Arnold. Štyridsaťdeväť ročná režisérka nadväzuje na líniu sociálne ladených drám svojich krajanov Mikea Leigha či Kena Loacha a do centra príbehu stavia bežných ľudí so svojimi „nezaujímavými“ problémami.





 Pätnásťročná Mia je z neúplnej rodiny, žije so svojou matkou Joanne a nevlastnou sestrou Tyler na periférii britského Essexu. Panelové sídlisko je miestom bez perspektívy, je akváriom (fish tank) a možno v ňom plávať po prúde i proti nemu, nikdy nie však mimo neho. V danom vytýčenom priestore je známe každé zákutie no za jeho stenami je svet vzdialený a cudzí. Mladá matka a jej liberálna výchova vytvárajú vhodné podmienky pre rebelstvá dospievajúcej Mii. Tá sa poflakuje po meste, opíja a vyhľadáva konflikty. Neostýcha sa používať vulgarizmy a keď na to príde, nie sú jej cudzie ani i údery. Je neukáznená,  problémová a zopár pohlavkov by jej určite nepadlo na škodu. 



Disharmóniu rodinného prostredia naruší Joannin nový priateľ. Pohľadný a pozorný Connor vnesie do ženskej domácnosti závan nového života. Na balkóne vejú pánske košele, matkina tvár žiari radosťou a odstrčeným deťom sa  dostáva pozornosti (niektorým i výchovný výprask). Connor sa stáva objektom vzrastajúceho záujmu nie len pre matku, ale i pre dospievajúcu dcéru.
Uzatvorený, ohraničený priestor akvária sa neformuje len v neosobnom britskom predmestí, ale i okolo hlavnej hrdinky. Mia sa uzatvára sama do seba. Z nenávisti, urážok a konfliktov stavia múr, ktorým sa chráni pred nepochopením okolia. Vo svojom mikrosvete sa utieka k idolom z televíznych videoklipov a tajne sníva o kariére tanečnice. Režisérka sa nesnaží jej neobratné kreácie žiadnym spôsobom hodnotiť (to necháva na divákovi). Samotnú postavu necháva zakúsiť pád zo sna do reality. V jedinom momente Mia vytriezvie z detskej ilúzie a seba i diváka tak presvedčí o vlastnej dospelosti. Bohužiaľ si túto uvedomelosť nedokáže udržať a v ďalšej scéne opäť vykoná nezmyselnú hlúposť. 


Drsné, neštylizované prostredie a slangový prejav dopĺňa prirodzené neherctvo Katie Jarvis v hlavnej úlohe, ktorá na plátne stvárnila samú seba. Skvele jej pri tom sekunduje stále populárnejší Michael Fassbender ako osudový muž. Výrazný sociálny aspekt príbehu dopĺňa kamera Robbie Ryana. Tá v istých momentoch z tesnej blízkosti pozoruje tváre postav a ich mimické záchvevy, aby v nasledujúcom rozochvenom, nestálom obraze sledovala emóciami nabitý útek či inú z foriem filtrovania negatívnej energie.
Snímka Fish tank je neľútostnou fackou preberajúcou z detskej letargie. Rozprávkovo- metaforické prvky (ako uväznená biela kobyla) sa v nej snúbia s obrazom nižšie postavenej sociálnej vrstvy v neľahkom svete spoločenskej prázdnoty bez hodnôt. Miina dynamika a výbušnosť dodávajú filmu tempo, ktoré príbeh i hrdinku poháňajú stále v pred. Nedovoľuje zastaviť a ani len spomaliť. 

Fish Tank

Autor: Zuzana Štefunková
Zdroj: Kinema