Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
16. 02. 2015

Foxcatcher

Foxcatcher„Otec, mentor a zdroj sily.“V poradí tretím hraným filmom preveruje Bennett Miller svoje režisérske schopnosti. Doteraz si vyberal zaujímavé témy, ktoré v makropríbehoch lízali americké dejiny. Psychologický debut Capote a obraz baseballovej revolúcie Moneyball sa vyznačovali najmä fanatickým hlavným hrdinom a formálnym minimalizmom. Aj premisa Foxcatchera kopíruje históriu. Miller kombinuje prvky a odtiene, ktorým sa doteraz venoval a opäť varí atmosféru takmer z ničoho.Mark Schultz je olympijský víťaz v zápasení. Životom sa prebíja v tieni svojho staršieho brata Davida - uznávaného šampióna a trénera. Šancu na zmenu mu ponúkne mecenáš John du Pont, ktorý na rodinnom ranči Foxcatcher otvára tréningové centrum s cieľom uspieť ako tréner zápasníkov na olympiáde 1988 v Soule. Pozve oboch bratov, no narastajúce psychologické vplyvy a nedostatok obojstrannej sebaúcty vyvrcholia tragédiou.

KINEMAVIDEO3213.
V mnohých ohľadoch sa o snímke vravelo v súvislosti s jej koncom. Režisér z toho čerpá a do momentu absolútneho konca starostlivo buduje atmosféru a vzťahový trojuholník. Sústreďuje sa na psychologickú rovinu tria postáv, ktoré sa navzájom symbioticky ovplyvňujú. David predstavuje prirodzenú autoritu, rodinne založeného muža a protektora blízkych. Jeho túžba uložiť zápasnícky dres do skrine sa však bije so zodpovednosťou za mladšieho brata. Ten v neznámom prostredí príliš lipne k du Pontovi, vytvárajúc medzi sebou zvláštnu formu vzťahu.

Du Pont je Davidov protipól – narcis s malým sebavedomím a potlačovaným hnevom. Zosobňuje omyl prírody, snažiaci sa ukázať okoliu svoju nevôľu byť v pozícii nerešpektovaného outsidera. Pre Marka chce znamenať otca, mentora, zdroj sily. Avšak narastajúce sebavedomie mu nahlodáva vlastná matka, ktorá ho nechce a ani neplánuje uznávať za dosiahnuté úspechy. Film sa nimi akoby snaží symbolicky nastaviť zrkadlo vzťahu USA a Veľkej Británie. Du Pont je pozostatkom kedysi mocných Spojených štátov, aristokratická matka nekompromisným sudcom.Ťažko sa trávi beznádej, ktorú Miller postupne zhusťuje. Vyobrazenie zápasníckeho sveta, užívania drog a pompézneho bohatstva je zaobalené do minima hudby, psychologických hier a negatívneho prostredia. Herecké obsadenie je famózne. Metodický Mark Ruffalo je rozvaha a pokoj. Nie je to herec, ale postava s charizmou, David Schultz. Zabudnite aj na predošlé úlohy Channinga Tatuma. Dokazuje hereckú progresiu od filmu k filmu. Johna du Ponta zahral komik Steve Carell. Pre drámu druhý Jim Carrey. Vidieť komika ako sa zhostí podobnej úlohy a trpiteľsky do nej pretaví roky skúseností znamená veľký rešpekt zo strany divákov a kritikov. Jeho uchopenie du Ponta mi pripomenulo herectvo Marlona Branda v Krstnom otcovi.

Vlezlá depresia a pomalé tempo valcujú jediný pozitívny prvok filmu – postavu Davida. Na mnohých divákov môže podobný postup pôsobiť odpudivo, artoví a oscaroví nadšenci budú plesať blahom. Film už stihol vyhrať najlepšiu réžiu v Cannes a na mnohé ocenenia je stále nominovaný, vrátane piatich Oscarov. Príbeh bol vo svojej dobe (koniec 80. rokov) spoločensko-športovým šokom, dnes pôsobí aj ako pohľad na zhubnú ctižiadostivosť a patriotizmus. V hĺbke zachádza na úroveň komplexnej nostalgickej výpovede o obraze USA v očiach sveta s varovným prstom číhajúcej tragédie. Skrátka veľký film.Foxcatcher (USA, 2014, 129 min.)Réžia: Bennett Miller. Scenár: E. Max Frye, Dan Futterman. Hrajú: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo

Foxcatcher

Autor: Lukáš Slovák
Zdroj: Kinema