Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
04. 11. 2018

Foxtrot

FoxtrotIzraelská dráma Foxtrot režiséra Samuela Maoza sa doma stretla s búrlivými a rozporuplnými ohlasmi. Vláda Benjamina Netanjahua film ovenčený Strieborným levom - Veľkou cenou poroty z Benátok aj množstvom ocenení domácej filmovej akadémie dokonca nazvala “protiizraelským” - pri líčení svojskej drámy vo fiktívnej rodine Feldmanovcov, totiž, neváha chvíľami priam parodovať rigiditu a odľudštenosť vojenskej mašinérie tejto blízkovýchodnej veľmoci.

Samuela Maoza však v skutočnosti politika na celospoločenskej úrovni až tak veľmi nezaujíma. Keď kolobeh absurdít, paranoje, nezmyselného krviprelievania a následnej neodbytnej viny opisuje, v skutočnosti pátra po tom, kde v tom celom má miesto jednotlivec - a či má vôbec východisko...
Michael Feldman sa práve dozvedel najhoršiu správu svojho života - jeho milovaný, sotva dospelý syn Jonathan padol pri výkone povinnej vojenskej služby. V jedinej sekunde sa mu zrútil celý svet - na trúchlenie však nie je čas ani priestor. Armáda na plné obrátky rozbehla organizáciu okázalého vojenského pohrebu a od neho sa očakáva, že bude “chlap” a ustojí všetko so cťou a bez emócií. Každú hodinu presne podľa pokynov dokonale zaškolených koordinátorov vypije pohár vody a aj v iných ohľadoch bude, skrátka, hrať podľa vopred pripraveného (a iste stokrát praxou prevereného) scenára.
KINEMAVIDEO4526.
Zdrvený Michael už-už ide explodovať z pretlaku trýznivých pocitov, ktoré v sebe dusí (mnohé pochopíme až neskôr). V tej chvíli je však už divák prenesený do celkom iného sveta. Ocitá sa na Bohom zabudnutom checkpointe kdesi v kamenistej púšti na severe Izraela. Štyria mladíci (áno, nechýba medzi nimi Jonathan Feldman) si tu krátia chvíle pri stereotypných vojenských povinnostiach všakovakými úletmi - kreslením komiksov, tancovaním, otváraním rampy pre ťavy, alebo vykladaním si šialených rodinných historiek.
Z času na čas však checkpointom niekto skutočne prejde. Starší pár moslimov, ktorí majú v dokladoch také staré fotky, že sa už na seba ani nepodobajú. Alebo kyprá vyfintená dáma, ktorú nechajú mladíci postávať v daždi s kabelkou ponižujúco rozsypanou po zemi. Jedna zdanlivo nevinná kontrola sa však toho večera v jedinej sekunde zvrhne. Tragédia je, napokon, takmer vždy podmienená len jediným hlúpym okamihom. Alebo nie?

Film Foxtrot je rozdelený do troch častí s celkom kontrastnou atmosférou. Tá prvá, ktorú sledujeme z pohľadu Michaela (skvelý a charizmatický Lior Ashkenazi), pôsobí tiesnivo a chladne realisticky. Tá druhá, kde stretávame Johnatana (Yonatan Shiray) je, naopak, hravá, snová, surrealistická, napriek zbraniam a uniformám pôsobí checkpoint a jeho osádka skôr ako nejaká detská hra. Tretia časť sa na udalosti prvých dvoch pozerá s časovým odstupom - mnohé dovysvetľuje a dopriava postavám prepotrebnú katarziu.
Ak majú všetky tri časti čosi spoločné, je to zdĺhavé, naozaj voľné tempo, vďaka ktorému má divák tak trochu pocit, akoby sa brodil v hustej polievke. Tá síce chutí fajn a má aj nespornú nutričnú hodnotu, no zjesť ju predsa len nie je celkom jednoduché.
Napriek tomu, ale tiež napriek svojej symbolicko-metaforickej podstate, Foxtrot to, čo má na srdci, dokáže povedať celkom jednoznačne a celistvo. A napokon sa zdá, akoby tá rozvláčna melanchólia rozprávačského štýlu sile a hodnote jeho posolstva ani veľmi neublížila.

Ústrednou témou, ku ktorej sa film neustále vracia rovnako, ako tanečník foxtrotu do svojej východzej pozície, je vina. Plíživá, dusivá, ťaživá, v očiach toho, kto ňou trpí dokonca celkom všemožná, nákazlivá aj dedičná vina - inak, motív v izraelskej kinematografii či literatúre nie zriedkavý. Určite však nejde o nejaké exotické kultúrne špecifikum, ktoré by vás nedokázalo dotknúť. V skutočnosti je celkom pravdepodobné, že vás Foxrot v niektorom okamihu zasiahne intenzívnejšie, než vám bude príjemné.
Foxtrot (Izrael / Švajčiarsko / Nemecko / Francúzsko, 2017, 108 min.)Réžia: Samuel Maoz. Scenár: Samuel Maoz. Hrajú: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray ...

Foxtrot

Autor: Hana Lippová
Zdroj: Kinema