Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
11. 02. 2011

Gnomeo a Júlia

Gnomeo a JúliaValentínská animovaná paródia na Shakespeara? Otrasnejšie to už nemôže znieť. Ale v Hollywoode niekto dostal skvostný nápad skombinovať niekoľko námetov do jedného a využiť tradičný februárový termín, keď štartuje aj toľko potrebná romantika, aj malý film pre deti. Fuknúť to celé do 3D a vybrať zvučné hlasy znelo výborne, ale očividne sa šetrilo na takých drobnostiach ako scenár, vhodná animácia a predovšetkým réžii. Čo na tom, že songy dodal Elton John?!



 Nie veľa. Dianie sa totiž sústredí na svet záhradných trpaslíkov, ktorí sa tvária pred svojimi majiteľmi akože nič, my sme tuhí ozdobníci na vašom dvore, ale keď sa zhasne svetlo alebo sa nikto nepozerá, začína mašinéria. Boje medzi záhradami, pocity vľúdne i nepriateľské a do toho... No áno, keďže autori dostali nápad vykradnúť starého známeho Williama S. zo Stratfordu, tak aj troška romantického cítenia medzi Gnomeom s modrou čapicou a fešnou Júliou s červenými líčkami. Ich cesta k sebe a často aj od seba, keďže do diania sa musia dostať osoby ako Tybalt, čo značí iba ďalšiu sériu rivality, jasne znamená, že z pôvodnej klasiky sa tu čerpalo výrazne. Otázne je, prečo s takým slabým výsledkom?

Nie je na mieste zbytočne diškurovať a hľadať kvality, pretože sám Gnomeo a Júlia ich neponúka už od zhliadnutia prvého traileru (môžete si byť istí, že v ňom boli ešte tie vtipnejšie scény, ako to v posledných rokoch býva). Totálne neinšpirovaná animácia na vás útočí od minúty číslo jedna, kedy sa prvýkrát s prekvapením pozriete na plátno so zistením, že film nemá na svedomí žiadne nízkorozpočtové štúdio. No po desiatich minútach je jasné, prečo sa film trápi. Inšpiráciu nečerpá totiž iba u Shakespeara, ale prístupom k hračkám, eeeh, pardon, TRPASLÍKOM, sa ničím razantne nelíši od Príbehu hračiek. Áno, trpaslíci žijú svoj život a my ho nevidíme. Fajn nápad, trikrát videný, čo máte ďalej? No predsa toho Shakespeara!


A-ha. To bude problém. Nie som žiadny anglosaský literárny puritán, no to, čo autori predvádzajú, je skoro kultúrny zločin. Iste, tajný odchod vypointovaný hulákajúcou kamarátkou funguje v ukážke. V plnej stopáži? Nikoho nerozosmeje. Takých prípadov je viac, a to sa pohybujeme na úrovni už videného. Keď prídete k „novému“, dočkáte sa zbesilých naháňačiek či akčných eskapád, z ktorých by v 16. storočí asi nemali radosť. Smiať by sme sa mali na nových prvkov a paródie na starú známu mustru Rómea, pričom dobrú polovicu času dejovú linku aj sleduje. No sami viete, že do konca to asi nedoťukne...
Nemusíte sa báť a deti doma nemusíte nechať, naopak, zoberte, resp. pošlite do kina iba ratolesti, pretože tie jediné ocenia veľmi jednoduchý príbeh, lacný klon Disneyho hračkárskej trilógie a snáď budú akceptovať, že Gnómeo s Júliou nemajú žiadnu identitu, sú iba prachsprosté parodické bábky hnané do scenáristického zúfalstva najmä v druhej polovici, ktorá už logicky podľa predlohy postupovať nemôže, aby sa tu nevytrhávali srdcia a nelogali fľaštičky jedu so smrtonosným účinkom. To už sud suplovaných klišé vybuchne naplno.


Nie je všetko stratené a nepozerateľné. Po úvodnej facke z lacno vyzerajúcej animácie prídu lepšie chvíle. Plameniaky sú celkom fajn a aj niektoré iné vedľajšie roličky. Žiaľ, všetko spojené s trpaslíkmi spadá do pasce trápneho humoru. Jasné, to je presne ten príklad, kedy obsah je mizerný, forma sotva akceptovateľná a hľadáte niečo pozitívne. Napríklad spád filmu nie je zlý a krátka stopáž (84 minút) je príjemne milosrdná.
Nenudil som sa úplne ako kedysi dávno pri jednom z najhorších animákov v kinách menom Čarovný kolotoč. A nie je to ani úplná katastrofa na úrovni európskych lacných pokusov. Ale do hranice priemeru i ľahko stráviteľného kúsku to má ďaleko. Mnohí budú lobovať za viac bodov a najmä milovníci Karcoolky, ktorej sa občas štýlom humoru Gnomeo priblíži, ale márne. Je tu veľmi slabý animák. Deti do 10 rokov ho zhliadnu hladko, všetci nad 10 sa budú neraz nudiť.
Gnomeo and Juliet (USA, 2011, 84 min.) Réžia: Kelly Asbury. Námet: William Shakespeare – hra Romeo a Júlia (1597). Scenár: Kelly Asbury, Mark Burton, Kevin Cecil, Emily Cook, Kathy Greenberg, Andy Riley. Strih: Catherine Apple. Hudba: Chris Bacon, James Newton Howard, Elton John. Hrajú: (slovenskom znení) Táňa Pauhofová, Vladimír Kobielsky, Eduard Vitek, Tatiana Kulíšková, Martin Kaprálik

Gnomeo a Júlia

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema